Наслідки коронавірусу: чи загрожує Україні дефіцит продуктів - відповідь експертів
Важливо підходити до питань продовольчої безпеки дуже серйозно
У світлі прогнозу ООН, що люди, які живуть в бідних країнах, ризикують зіткнутися з дефіцитом продуктів через кризу, викликану пандемією коронавіруса, "Коментарі" вирішили запитати у експертів, чи є в Україні такий ризик, а також як від цього вберегтися.
Заступник директора Інституту розвитку інновацій (INTENS) Артем Петренко вважає, що незважаючи на сільськогосподарський потенціал нашої країни, важливо підходити до питань продовольчої безпеки дуже серйозно. Експерт назвав кілька способів, як повинна діяти Україна, що убезпечити себе від ризику відсутності продуктів:
- ретельно працювати над земельною реформою (важливо зробити ставку на розвиток дрібного і середнього фермерства, недопущення земельних спекуляцій і укрупнення земельних банків, на розширення доступу фермерів до покупки землі і до нових технологій, захист їх прав на землю та врожай);
- стимулювати створення виробництв з переробки продукції АПК всередині України, захищаючи себе від необхідності імпортувати;
- створювати достатні резерви продовольства з можливістю проводити масштабні товарні інтервенції в потрібний момент;
- стимулювати розвиток торговельної та логістичної інфраструктури для доступу дрібних і середніх фермерів, щоб вони не залежали від великих торгових мереж.
А ось аналітик, кандидат економічних наук Володимир Коваль стверджує, що Україна знаходиться в числі світових лідерів з виробництва сільгосппродукціі, тому боятися голоду не варто. На його думку, є ризики серйозніше:
Раніше "Коментарі" розповідали, чому в Україні дорожчають продукти , і як зупинити зростання цін.