На Землі очікуються магнітні бурі

Як зазначають вчені, зафіксований сонячний спалах класу М1 здатний викликати короткочасні збої в роботі радіозв'язку.

Через сонячний спалах 29 січня американські фахівці прогнозують 2-3 лютого на Землі магнітні бурі. Це повідомляє прес-служба Американського центру космічних даних. Як зазначають вчені, зафіксований сонячний спалах класу М1 здатний викликати короткочасні збої в роботі радіозв'язку в полярних земних регіонах, а також порушувати функціонування супутників. І саме він став причиною викиду сонячної плазми, що рухається у бік Землі зі швидкістю 662 кілометри на секунду.

За прогнозами дослідників, 2 лютого викид спровокує магнітні бурі 2-го (помірного) рівня, які послабшають до 1-го вже наступного дня. Зазначимо, що небезпека магнітної бурі вимірюється п'ятьма рівнями, де останній екстремальний та може вивести з ладу електронні системи. Також медичні фахівці рекомендують метеочутливим, літнім людям з хронічними захворюваннями уникати в ці дні перевантажень і дотримуватися чіткого порядку дня.

Нагадаємо після серії вивержень на Сонці можна очікувати полярних сяйв на Землі та геомагнітних бур протягом наступних кількох днів. Про це повідомляє Science Alert. Сонячна пляма під назвою AR2929 випустила два сонячні спалахи, що супроводжувалися викидами корональної маси. Вибухи в космосі можуть завдати блискучих ударів по атмосфері нашої планети, що спричиняє незначні геомагнітні бурі.

Перший спалах відбувся 18 січня о 17:44, а другий — 20 січня о 6:01 ранку. Обидва вважаються спалахами середнього рівня – не найпотужнішою активністю, на яку здатне наше Сонце, але досить сильним, щоб її вплив можна було відчути тут, на Землі. Корональні викиди маси (CME) часто відбуваються разом із сонячними спалахами, і їм потрібно кілька днів, щоб прибути на Землю, якщо вони прямують у нашому напрямку.