На тлі тривожних заяв США та Британії на Донбасі почастішали обстріли: що відбувається і чому

Експерти не виключають, що, враховуючи ті інформаційні повідомлення, які надходять із Заходу, військове загострення може розпочати будь-якої миті

На Східному фронті – загострення. Вперше з початку року добова кількість обстрілів з боку російсько-окупаційних військ зросла 23 січня до 10. При цьому 8 із них – із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння, повідомляє прес-центр штабу операції Об'єднаних сил, наголошуючи, що поранено одного із захисників України. На цьому фоні йдуть повідомлення про те, що США та Великобританія вивозять своїх дипломатів з України. Попереду – новий раунд переговорів між РФ та США щодо гарантій безпеки. Що відбувається та чому? Чого очікувати в найближчому майбутньому? Як діяти? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Протягом тижня, до кінця цього місяця, ситуація проясниться

Ветеран АТО, актор, начальник військового відділу благодійного фонду допомоги армії "Повернися живим" Андрій Римарук так коментує ситуацію на Сході:

"Щойно видається гарна погода – окупанти засилають "Орлани" (БПЛА російського виробництва) і проводять розвідку. Так минулого тижня було зафіксовано пару таких прольотів. Вони засікли собі цілі. І як факт – вже 22 та 23 січня відпрацювали мінометні батареї. Причому вчора навіть ствольна артилерія 122-мм. Стандартна схема: розвідка, дорозвідка, доказ мети, вогнева поразка противника. Думаю, найближчі півтора-два-три місяці так і продовжуватиметься. Противник активно тренується. Ми за цим уважно стежимо, вивчаємо їхню тактику. І робитимемо відповідні висновки".

Що стосується скупчення та переміщень військ агресора на російсько-українському кордоні, то тут ситуація стає все цікавішою, зазначає Андрій Римарук.

"Війська зокрема рухаються на спільні російсько-білоруські навчання, які були заплановані ще минулого року, – пояснює він. – Але тоді декларувалося, що буде певна кількість сил та коштів. Зараз же ця "певна кількість" починає різко зростати, навіть у рази. Стягується авіація, ракетні комплекси С-400. При цьому рух техніки продовжується".

У зовнішньополітичному плані, на думку експерта, все залежатиме від американо-російських зустрічей на найвищому рівні. Не виключено, що на рівні Байден-Путін.

"Думаю, протягом тижня, до кінця цього місяця ситуація проясниться. І якщо через день-два після такої зустрічі скупчення російських військ продовжуватиметься, значить, не все добре. Варто очікувати на провокації на кордоні, на сході, не виключено і відкриття нових фронтів. Маркери, які натякають на війну, щодня доповнюються, – каже Андрій Римарук. – Звичайно, варто згадати про активність наших міжнародних партнерів. Рік-два-три тому вони нам так не допомагали. Британія, Швеція, Норвегія, країни Балтії, Чехія навіть заявили про готовність надати нам техніку, боєприпаси та озброєння. Матеріально-технічна допомога від США зросла на 250 млн. дол щорічно. Прогнозую, що вона зростатиме. Схоже, у наших міжнародних партнерів, зокрема тих, що вивозять своїх дипломатів з України, є відповідна інформація. Вони недаремно здійснюють ті чи інші дії, у тому числі спрямовані на допомогу Україні".

Іде серйозне інформаційне забезпечення, а це сигнал до того, що незабаром має статися щось глобальне

Експерт з питань сектору оборони та безпеки, полковник СБУ у відставці Олег Старіков упевнений, що РФ проводить так звану стратегію залякування.

"Метою є примус до спонукання України до виконання взятих на себе зобов'язань у ракурсі Мінських угод. Все відбувається у плані інформаційному, військовому, дипломатичному. У військовому мистецтві є таке поняття, як інформаційне забезпечення майбутнього театру воєнних дій. Перед тим, як щось глобальне відбувається, відбувається серйозне інформаційне забезпечення. І зараз ми, на жаль, бачимо щось подібне", – зазначає Олег Старіков.

На його думку, Україні необхідно максимально активізувати дипломатичні зусилля, зокрема спільно із західними партнерами, для запобігання повномасштабній агресії.

"У зв'язку з тим, що наші дипломати, а саме міністр закордонних справ Кулеба, не відповідають тому рівню викликів, який маємо, потрібно оновити та посилити кадровий потенціал вітчизняного МЗС", – вважає експерт.

Щодо військової складової, то тут, акцентує він, важливо терміново вжити низку заходів.

"По-перше, необхідно провести заходи щодо відпрацювання стратегічного та оперативного маскування військ. Для цього запланувати та провести найближчим часом тактико-спеціальні навчання з виведенням військ у польові райони, у тому числі у зоні Операції об'єднаних сил, – каже Олег Старіков. - По-друге, у цей період також ухвалити політичне рішення про відведення військ від лінії зіткнення на 10-15 км. А в цю зону ввести так звані сили безпеки – підрозділи Нацгвардії та Нацполіції як піші патрулі. Після підписання Мінська-2 сектор оборони (збройні сили) своє завдання виконав. Лінію розмежування позначено і давно не змінювалося. Логічно, що сектор оборони відводиться, а запроваджується сектор безпеки. Це, до речі, рекомендовано у методології Департаменту проведення миротворчих операцій ООН. Третій момент – мобілізаційним підрозділам та військкоматам слід терміново провести звіряння всіх резервістів першої черги. Обдзвонити кожного. Прийняти на політичному рівні рішення, щоб усі військовозобов'язані не мали права виїжджати з країни у такий складний час".

Олег Старіков підкреслює, що це – звичайні військові заходи, які необхідно провести з урахуванням усіх ризиків і загроз, які є на даний момент.

Читайте також на порталі "Коментарі" – дипломати США на валізах: експерти розповіли, чому Захід продовжує загострювати ситуацію.