Мовний омбудсмен висловився про можливий перехід із кирилиці на латиницю

Кремінь назвав ідею "антиукраїнським вибором"

За словами мовного омбудсмена Тараса Креміня, можлива відмова від кирилиці в українському правописі тягне за собою загрози нацбезпеці держави. Крім того, він вважає антиукраїнським вибором перехід на латиницю. Про це Кремінь заявив в коментарі виданню "РБК-Україна".

Омбудсмен поставив у приклад країни Середньої Азії, де використання латиниці було абсолютно природним, при тому, що подібна практика прийшла у XX столітті.

Кремінь стверджує, що кирилиця народилася і розквітала разом з українцями — гинули національні письменники та прихильники української мови.

"На жаль, порушення прав громадян України як в Україні, так і на окупованих територіях, — це окремий предмет для розмови, в тому числі в РНБО. Питання "вбивства кирилиці" - це крок до знищення українства та антиукраїнський вибір", - сказав омбудсмен, підкресливши, що завдання захищати державну мову має на увазі й захист кирилиці.

Раніше у матеріалі видання "Коментарі" повідомлялося, що голова українського парламенту Дмитро Разумков також виступив проти ідеї переходу української мови з кирилиці на латиницю. Крім того, глава Верховної ради вважає, що Рада нацбезпеки не має компетенції щодо внесення подібних пропозицій. За словами Дмитра Разумкова, у РНБО є багато важливих питань, але мовне питання в частині переходу з кирилиці на латиницю — це точно не питання цієї структури. Закінчив думку глава Верховної Ради на те, що в Україні свобода слова і кожен має право висловлювати ці думки так, як вважає за потрібне.