Мовних інспекторів активно набирають в Івано-Франківську: коли почнуть контролювати російськомовних

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків запевнив, що мовні інспектори діятимуть толерантно

В Івано-Франківську продовжують втілювати ініціативу контролю використання російської мови. Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків розповів, на якому етапі проводиться реалізація ініціативи, повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію радіо “Західний Полюс”.

За словами мера міста, станом на зараз 74 людини погодилися стати мовними інспекторами. Руслан Марцінків зазначив, що мовним інспектором може стати будь-яка людина. Заявки бажаючих прийматимуть до кінця поточного тижня, потім проведуть короткий відбір та навчання. “І люди будуть працювати, як громадські інспектори, волонтери”, – повідомив він.

Мовні інспектори особливу увагу приділятимуть популяризації курсів української мови. Черговий етап такої ініціативи, стартує вже з першого жовтня. Інспектори зможуть викликати поліцію, якщо люди агресивно реагуватимуть на зауваження.

“Однозначно толерантно будуть робити зауваження. Будуть казати про те, що ми просимо вас розмовляти державною мовою і популяризувати, казати, якщо вам важко говорити українською мовою, то є онлайн-курси, є звичайні курси української мови, пройдіть навчання і вам буде легше спілкуватися українською мовою”, - зазначив Руслан Марцінків.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в Україні пропонують створити спеціальну поліцію, яка буде контролювати дотримання закону про державну мову. Відповідне звернення зареєстрували на сайті петицій до Кабінету міністрів України. У зверненні громадяни вимагають створити новий орган — “Мовну поліцію”. Чим має займатися поліція, читайте за посиланням.