Мігранти штурмують пункт переходу - чи встоять польські прикордонники

Польща змушена реагувати на напади мігрантів силовими методами

Молоді та агресивно налаштовані мігранти, яких підтримують спецзасобами білоруські військові, штурмують пункт пропуску. Про це повідомляють Twitter-канали офіційних речників польських держустанов, а також опозиційний білоруський канал NEXTA.

Зранку 16 листопада 1021 р. нелегальні мігранти намагаються прорватись на територію Польщі, використовуючи при цьому спецзасоби, металеву прути і каміння. Польські прикордонники тримають оборону у місцях нападів.

NEXTA повідомляє, мігранти ще 15 листопада рушили з тимчасового табору. При цьому їх супроводжували білоруські силовики.

За оцінками журналістів, біля двох тисяч осіб скупчились біля контроль-пропускного пункту (КПП) "Брузги", очікуючи автобусів, якими, як їм було обіцяно, їх повезуть до Німеччини.


Деякий час натовп поводився мирно. Прикордонники різними мовами звертались до них з гучномовців, попереджаючи, що вони порушать закон, якщо перетнуть кордон. Також окремі слова звучали і до білоруських військових: їм пропонували не підкорятись злочинним наказам.

16 листопада 2021 р. вдень розпочались активні напади на КПП. Молоді сильні чоловіки хапають колоди, піднімають їх на плечі і намагаються гуртом зруйнувати огороджу. Також вони кидають у бік прикордонників металеві прути та каміння. На одній з фотографій зафіксовано, що мігранти мають світлошумові гранати, якими їх, ймовірно, озброїли білоруські спецслужби.



Польські прикордонники, намагаючись зупинити штурм КПП, застосували водомети. Вони підозрюють, що дії мігрантів координуються силовиками Білорусі.


Про заходи, які вживає Польща у зв'язку з ситуацією на кордоні, видання "Коментарі" публікувало статтю раніше.