МГЗ продовжує вивозити червоний шлам після заборони Мінекології (ВІДЕО)

Миколаївського глиноземного заводу влада відмовила в спробі побудувати третю шламосховищ

Миколаївський глиноземний завод вивозить відходи свого виробництва — червоний шлам — до сховищ, незважаючи на наявну заборону Міністерства захисту навколишнього середовища і природних ресурсів України. Про це свідчить відео, розміщене в Telegram-каналі "ЗЕ_БГ" .

Як стверджують автори відео, до них надійшла інформація, що з території заводу виїхала чергова машина з відходами. Відслідкувавши маршрут, автори зафіксували на відео, що кінцевою точкою машини було друге шламосховище МГЗ.

Відзначимо, що Миколаївському глиноземноому заводу було відмовлено в спробі побудувати третє шламосховище Міністерством захисту навколишнього середовища і природних ресурсів України. Все тому, що Київський науково-дослідний інститут судових експертиз виявив ряд небезпечних речовин у відходах червоного шламу МГЗ, які чинять негативний вплив на навколишнє природне середовище, а також життя і здоров'я людини.

У червоному шламі знайшли миш'як, кадмій, ртуть, свинець, а також елементи алюмінію, бор, кальцій, хром, ферум, манган, магній, сірка, стібіум, станум, ванадій, стронцій і силіцій, які можуть становити найбільшу небезпеку для людей.

Нагадаємо, наприкінці 2019 року місцеві жителі ініціювали створення громадської організації "Стоп Шлам". У травні поточного року постраждалі від дій МГЗ довели в суді першої інстанції, що діяльність підприємства, а саме складування понад 47 мільйонів тонн токсичного червоного шламу, завдають непоправної шкоди екології регіону.

Крім того, в Верховному суді вдалося отримати підтвердження законності арешту нерухомого майна МГЗ по даному процесу. Пізніше ця ж інстанція підтвердила право громадських організації представляти інтереси своїх членів в екологічних суперечках. Сума, котру повинен заплатити МГЗ постраждалим, які об'єдналися в ГО "Стоп Шлам" — 9,2 млрд гривень.