Макрон, Ле Пен та російсько-українська війна: чому для України важливі вибори президента Франції

Експерти розповіли, чому, незважаючи на безліч запитань в українців до чинного президента Франції, він залишається найзручнішим для українського суспільства

Президент Франції Еммануель Макрон заявив про готовність країни стати гарантом безпеки України після завершення війни з Росією. Про що говорять такі заяви? Як можуть вплинути на позицію Франції президентські вибори, перший тур яких намічено на 10 квітня? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Макрон – це найкраще, на що Україна може розраховувати у Франції

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва вважає заяву Макрона спробою реагування на факти масових вбивств, скоєних російською армією Путіна в Україні.

"Це також відповідь на критику за інтенсивні переговори Макрона з Путіним напередодні та під час вторгнення РФ в Україну. При цьому Макрон так і не заявив, що саме Путін відповідає за військові злочини в нашій країні", – наголошує аналітик.

На його думку, оскільки ніхто не знає, коли війна закінчиться, обіцянка зробити щось після війни приносять мало користі.

"Але все одно, Макрон – це найкраще, на що Україна може розраховувати у Франції. Всі інші кандидати прямо чи опосередковано є посібниками Путіна, які готові піти на угоду з ним ціною незалежності та безпеки України, – пояснює Петро Бурковський. – Упевнений, що тема України ще потрапить до фокусу другого туру виборів (24 квітня), без якого не обійдеться. І Макрон скористається цим, щоб викрити конкурента (конкурентку, оскільки мова, швидше за все, піде про лідера правої партії "Національне об'єднання" Марін Ле Пен) у дуже тісних зв'язках із кремлівським військовим злочинцем. Французи – гордий народ, вони в жодному разі не захочуть повторити помилку німців, які десятиліттями голосували за політиків, які публічно хвалили Путіна і шукали "стратегічного співробітництва", тобто дешевого газу та нафти, в Москві".

Тішить, що французьке суспільство, вражене подіями в Україні, висловлює, все ж таки, основну підтримку чинному президенту, а не ставлениці росіян

Головред інформагентства УкрПрес Інфо, політексперт Олексій Воронцов зазначає, що нині Макрон, згідно з опитуваннями, лідирує у виборчому рейтингу. Він перемагає Ле Пен у першому турі з різницею 5%: за чинного президента готові проголосувати 26,5%.

"Втішно, що Макрон заявив про готовність своєї країни стати гарантом безпеки України після завершення війни з Росією. Крім того, він категорично висловився про посилення максимально ефективних санкцій проти РФ як з боку власної країни, так і з боку Європейського союзу. Нагадаю, що лідер Франції нещодавно зустрічався в Єлисейському палаці з мером тимчасово окупованого Мелітополя Іваном Федоровим, звільненим із російського полону. Відіграла свою роль, думаю, також шокуюча інформація, оприлюднена після звільнення Бучі та інших міст України, які пережили окупацію. Звідси – такі заяви, які явно не знайшли розуміння в країні-агресорі", – пояснює Олексій Воронцов.

Він нагадує, що політичний опонент Макрона – Марін Ле Пен – з самого початку підтримувала політику Путіна. Її вважають прокремлівським сателітом. Вона не засуджує російську агресію в Україні. А у березні 2014 року Ле Пен визнала законними результати "загальнокримського референдуму про статус Криму". Також вона постійно критикувала санкції проти РФ.

"Більш того – Ле Пен неодноразово говорила про нібито небажання французів бачити Україну у складі ЄС. А сам Євросоюз звинувачувала у тому, що "повстання" в Україні "перетворилося на революцію". Вона ж підтримує пропозиції Росії щодо "української кризи", обстоюючи федералізацію України. Зрозуміло, що така позиція підживлюється масштабним фінансуванням із РФР – і особисто Ле Пен, її партії, і бізнес-проектів. Так, саме лобізм із боку Ле Пен пов'язують із посиленням енергозалежності Франції від РФ. Тішить лише те, що французьке суспільство, вражене подіями в Україні, висловлює все ж таки основну підтримку чинному президенту, а не ставлениці росіян", – резюмує Олексій Воронцов.

Читайте також на порталі "Коментарі" - експерти розповіли, що означає визнання речника Путіна про втрати Росії у війні проти України.