Головна Новини Суспільство події «Лисий» ліс, опади чи забудова: чому повені охопили захід України і як уникнути катаклізмів
commentss НОВИНИ Всі новини

«Лисий» ліс, опади чи забудова: чому повені охопили захід України і як уникнути катаклізмів

Експерти розповіли, в чому причина катаклізмів на західній Україні та які заходи слід вжити, щоб запобігти повеням й зсувам

25 червня 2020, 12:26 comments2846
Поділіться публікацією:

Повені та зсуви руйнують захід України. В уряді запевняють, що справа зовсім не в знищенні лісів. Мовляв, просто випала небачена норма опадів. Але чи це так? Експерти розповіли виданню "Коментарі", які екологічних (і не тільки) заходів слід вжити, щоб запобігти подібним катаклізмам.

«Лисий» ліс, опади чи забудова: чому повені охопили захід України і як уникнути катаклізмів

Фото: dsns.gov.ua

"Є три основні причини, які призвели до катастрофи на заході України"

Виконавчий директор ГО "Екодія" Наталя Гозак вважає, що є три основні причини, які призвели до катастрофи на заході України.

"Перша – дійсно, інтенсивні зливи, які є наслідками зміни клімату, – каже еколог. – Кліматична система дестабілізована, екстремальні погодні явища стають більш інтенсивними і менш прогнозованими. Тож в осяжному майбутньому нас очікують більш руйнівні погодні явища, якщо не вжити відповідних заходів".

Друга причина, за словами Наталії Гозак, полягає у вирубці лісу.

"Суцільні вирубки лісу – як легальні, так і нелегальні – призводять до того, що опади не можуть нормальним чином затримуватися у ґрунті. Здоровий ліс тримає воду в підстилці, коренями, рослинністю. У випадках непродуманої вирубки, особливо на схилах, перші інтенсивні опади змивають ґрунт. Йдуть селеві потоки, відбуваються зсуви..."

Третя причина – хаотична забудова і бездумне використання заплави річки.

"У підсумку, коли відбуваються інтенсивні погодні явища, як та ж місячна норма опадів за лічені дні, річка змиває дерева, рослинність, поселення, інфраструктурні об'єкти, побудовані в районі її заплави – у зоні ризику".

Вирішити першу проблему можна, за словами Наталії Гозак, скороченням викидів парникових газів. Другу – природоорієнтованим лісокористуванням (від суцільних вирубок переходити до вибіркових). Третю – адаптувавши заплави річок з урахуванням потенційних ризиків.

"Величезні обсяги кругляка йдуть на Захід, а до бюджету, на розвиток країни – краплі"

Голова правління Центру стратегічних досліджень Павло Жовніренко називає вирубку лісів однією з найголовніших причин того, що відбувається на заході України. А варварське винищення, яке "не помічає" влада, стало можливим завдяки олігархократії – системі управління, що діє в Україні.

"Я один із "зелених", тому можу багато про це говорити. Елементарно: краплі дощу падають на листя, потім – на лісову підстилку, потім йдуть у землю. Тобто дерева виконують роль "гальма" для дощової води. А якщо дерев немає – дощі змивають траву, потім ґрунт і переповнюють річки", – пояснює експерт важливість лісових масивів.

Але з 90-х років український ліс-кругляк пішов на експорт в Європу. І відтоді ті ж Карпати стали стрімко "лисіти".

"У цивілізованих країнах, де немає олігархократії, існує система стримувань і противаг, опозиція контролює важливі комітети в парламенті. Йде контроль, заборони і закони реально діють. У нас, на жаль, все інакше, – зазначає Павло Жовніренко. – Люди, які розбагатіли в 90-х, фактично обходячи закони (бо радянські антиринкові закони їм просто неможливо було не обходити), прийшли у владу. Вона стала для них бізнесом. І впевненість, що їх гаманець – вище закону, вони привнесли в політику. Під натиском громадськості (й української, й світової) вони дають можливість приймати якісь закони, підписувати якісь договори. Але просто не виконують їх або обходять".

Так, за словами голови правління ЦСД, вийшло і з законом про заборону експорту кругляка в Європу.

"Офіційно цього експорту немає. А нелегально – пруть і пруть, – підкреслює експерт. – У минулому році, згідно з даними Держкомстату, 4 мільйони тонн деревини Україна експортувала в Європу. Але за документами це нібито не кругляк, а дрова, деревні відходи. За словами екс-міністра екології Курикіна, офіційна статистика показує лише 25%, решта – в тіні. І те, що в тіні – це не просто місцевий житель вирубав і вивіз таємними стежками на тачці. Тут везуть вагонами, складами. Державна система покривання – вирубки, транспортування, оформлення липових документів".

За словами Павла Жовніренка, величезні обсяги кругляка йдуть на Захід, а до бюджету, на розвиток країни – краплі. Тобто блага справа обернулося злом для українців і шаленими прибутками для олігархократії. До речі, за даними Інтерполу, екозлочини (включаючи махінації з лісом) стоять на третьому місці з прибутковості.

"Мільйони, а то й мільярди йдуть у кишеню українських олігархів. Божевільний рівень доходів – і божевільна ж вирубка лісів, – підкреслює експерт. – Проблему можна вирішити лише політично – не можна голосувати за партії, які належать олігархам, за ставлеників олігархів (самі багатії останнім часом не настільки явно лізуть в політику, як раніше). Інакше олігархічна система буде ще більше цементуватися. І продовжиться кругообіг олігархату біля "корита", якими вони вважають бюджет і ресурси України".

Відсторонювати потрібно їх всіх, впевнений Павло Жовніренко. Інакше Україну продовжать грабувати, набираючи при цьому кредити МВФ і підвищуючи податки всередині країни, насамперед для малого і середнього бізнесу.

"Ми побачили катастрофу на заході України. Але це – лише епізод загальної катастрофи, яка може накрити всю країну, – підкреслює експерт. – Всі слова про патріотизм, про національний інтерес, якими оперують ті чи інші олігархічні ставленики, – ніщо. Їм Україна не потрібна. Своє майбутнє і майбутнє своїх дітей вони з нашою країною не пов'язують. Олігархократія не просто краде ліс та інші наші ресурси, не тільки вбиває природу – вона краде і вбиває наше майбутнє".

"У країнах Європейського Союзу також існує така проблема"

"Безумовно, вирубка лісів і відсутність нових насаджень (як це прийнято в розвинених країнах) порушили екосистему України цілому. Але в цьому випадку все залежить не тільки від вирубки лісів, бо справа стосується не тільки гірської місцевості", – підкреслює політтехнолог, експерт у питаннях національної безпеки і оборони Катерина Коваль.

Географічна особливість полягає в тому, що раніше ріки розливалися роками, виходили з берегів, сформувавши заплаву – місцевість, яка періодично затоплюється водою. У свою чергу, відзначає Катерина Коваль, річки штучно каналізували, змінювали їх рух, ділянки заплави були використані під поля, а деякі території поблизу були заселені.

"У країнах Європейського Союзу також існує така проблема, однак прийнята спеціальна Директива, де викладено план боротьби: від завчасного інформування населення до зміцнення дна та берега, а також зупинки використання таких земель для розорювання та інших потреб, – підкреслює експерт. – В рамках Угоди України з ЄС, ми повинні надати наш власний план в рамках цієї проблематики".

Залишається сподіватися, зазначає Катерина Коваль, що план буде складатися з реального комплексу заходів, а не буде схожим на "відписку".

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський закликав вирішити питання щодо повеней на заході України раз і назавжди, а не щорічно втрачати людей і гроші.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини