Квартири хочуть обкласти новими податками: які наслідки запропонованих нововведень

Зміни торкнуться тих, хто збирається купувати квартири в новобудовах або продавати відразу кілька об'єктів нерухомості

Кабінет міністрів на початку червня подав у Верховну Раду законопроект, який передбачає нові правила оподаткування для багатьох видів бізнесу, а також для фізичних осіб. Зокрема, нові податки планують ввести для тих, хто збирається купувати або продавати нерухомість. Експерти оцінили для порталу "Коментарі" можливі наслідки пропонованих нововведень.


Керівник Комітету з інформаційних систем і аналітиці в Асоціації фахівців з нерухомості України (АФНУ) Едуард Бразас відзначає: "Як не крути, але ціни на ринку регулюються в першу чергу попитом і пропозицією. І з урахуванням ринкових умов, що вони зараз знаходяться в рівновазі з невеликою тенденцією до зростання. Але потенціалу вирости набагато у цін точно немає. Тому, які б додаткові податки не вводилися, це скоріше зменшить дохід продавців, а не збільшить ціни. І це - поганий крок в ситуації, коли ринок і так досить крихкий".


За словами експерта, якщо говорити щодо первички, то тут з пропонованими змінами однозначно погіршується ситуація з залучення приватних інвестицій.


"І це на тлі істотного подорожчання будматеріалів, - акцентує Едуард Бразас. - А під час відсутності доступного банківського проєктного фінансування вкрай негативно може позначитися на галузі житлового будівництва. А з урахуванням того, що будівельна галузь є одні з локомотивів економіки - це постріл собі в ногу від влади".


Що стосується вторинного ринку тут не все так сумно, відзначає експерт.


"Три продажу в рік - річ рідкісна, тому торкнуться це нововведення може небагатьох власників. Підняти ціни вони точно не зможуть, тому що у їхніх конкурентів цієї проблеми не буде. Але це може вплинути на активність ринку, адже частина власників віддасть перевагу зняти об'єкти з продажу. А це, знову ж таки, не є позитивним моментом ні для ринку, ні для держави", - пояснює Едуард Бразас.


Підводячи підсумок, експерт зазначив, що ринок нерухомості перебуває на початковій стадії відновлення після криз, в яких він знаходиться з 2009 року. Було правильно підтримати його зниженням транзакційних витрат і спрощенням процедур.


"І якщо з другим певні зрушення є, то з першою тезою обговорюваний законопроєкт однозначно входить в протиріччя, - підкреслює Едуард Бразарс. - Так, він не відіб'ється на цінах безпосередньо, але однозначно погіршить ситуацію на ринку нерухомості".


Експерт з нерухомості Михайло Артюхов вважає, що запропоновані зміни, якщо закон буде прийнятий, не вплинуть значно на первинний ринок житла.


"Великі будівельні компанії працюють з ПДВ. І вони просто откомпенсують ПДВ з постачальниками матеріалів. Сьогодні маржа цих компаній складає близько 10%. Можливе подорожчання, по суті, відбудеться на 2% як 20% (ставка ПДВ) від маржі проєкту 10%. Швидше за все, нівелюється ціноутворення якимись знижками, надбавками. І доведуть підняття цін, яке вже роблять забудовники ", - пояснює експерт.


На його думку, пропоновані нововведення зводять черговий бар'єр для дрібних забудовників. А позиції великих - посилюються.


"Автори законопроєкту створюють додаткові складності для входу нових гравців або вибивають слабких гравців з ринку будівництва житла. Схоже, це ініціатива соціалістів в особі Гетманцева (Данило Гетманцев - народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики - прим. ред.) Та великих забудовників, яким не вистачає органічного попиту на ринку житла. І вони його хочуть перерозподілити за рахунок ускладнення ведення бізнесу для інших забудовників, - зазначає Михайло Артюхов. - Чи буде добре від цього ринку будівництва житла? Великим гравцям - так. Решта будуть обмежені в залученні грошей від продажів на етапі "котловану", оскільки їм доведеться відобразити ПДВ у звітному періоді. А віддати гроші постачальнику як аванс - ризик".


Покупці (інвестори-спекулянти, балансоутримувачі - ЖЕКи, підрядники забудовників тощо) новобудов, схоже, виграють від введення ПДВ, вважає експерт. Адже будівництва почнуть зводити тільки після того, як всі гроші будуть у забудовника. Інакше тому складно буде адмініструвати ПДВ в проєкті.


"Ціни вторинного ринку виростуть на 10-20%, тому що власники квартир (фізичні особи) повинні будуть заплатити ПДВ, податок на доходи фізичних осіб, державне мито, військовий збір і частину нотаріального оформлення. Якщо нотаріуси будуть виступати податковими агентами в угодах по вторинної нерухомості, то вони стануть мільйонерами вже в наступному році ", - прогнозує Михайло Артюхов, на думку якого ця законодавча ініціатива провалиться.


Експерт з питань у сфері житлово-комунального господарства, засновниця ГО "УПС", голова ГО "Кирилівський Гай", власниця малого бізнесу Крістіна Ненно вважає, що мова йде про несправедливе збільшення податкового навантаження, яке в кінці ляже на плечі простих громадян, які є кінцевими споживачами.


"Нелогічно вводити в дію програми з доступного кредитування і іпотеці на житло - і водночас робити це житло менш доступним для більшості жителів України. Якщо автори законопроєкту розглядають покупку квартири як розкіш, то це складно уявити щодо якоїсь однокімнатної або смарт квартири десь в малих містах або на околиці Києва. Тому справедливим було б, якщо говорити про розкіш, обкладати квартири великої площі і високої вартості ", - зазначає Христина Ненно.


Як повідомляли раніше нумерологи кажуть, що числа грають дуже важливу роль в нашій долі. Експерт з США Феліція Бендер зазначила, що буквально всі сфери життя підкоряються магії чисел. Величезне значення має і номер квартири, в якій ви живете, адже від нього може залежати самопочуття людини і атмосфера в будинку.