КСУ розгляне законність карантину вихідного дня

Подання до Конституційного суду про законність карантину підписали 48 народних депутатів

Введення урядом карантину вихідного дня викликало обурення не тільки серед частини населення, але і народних депутатів. У зв'язку з цим група парламентаріїв з 48 осіб звернулися з поданням до Конституційного суду України - вони просять розглянути питання відповідності Конституції України (конституційності) положень підпункту 17 пункту 10 постанови КМУ "Про встановлення карантину та впровадженні посилених протиепідемічних заходів на території з широким розповсюдженням гострої респіраторної хвороби COVID-19, викликаної коронавірусом SARS-CoV-2 "від 22 липня 2020 року № 641 зі змінами.

У своєму поданні депутати оскаржили окремі пункти урядової постанови, зокрема, про введення карантину вихідного дня. Також у народних обранців викликав сумніви пункт про заборону проведення закладами охорони здоров'я планових заходів щодо госпіталізації.

Конституційний суд приступить до розгляду даного подання вже у вівторок, 15 грудня - судді вирішуватимуть питання про форму розгляду депутатського документа.

Як повідомляв портал "Коментарі", згідно з оцінками Мінекономіки, збитки від карантину вихідного дня складають від 0,04 до 0,06 процентних пунктів від ВВП в розрахунку за рік. Найважчий удар припав на малі та середні підприємства. Проте це ніяк не позначилося на фінансовій системі. Саме з цієї причини банківська сфера вела безперебійну діяльність. Як повідомлялося раніше, карантин вихідного дня найбільше збитків приніс ресторанам, тому що левова частка їх прибутку припадала саме на вихідні. І це зовсім не дивно, тому що люди після трудового тижня хочуть кудись піти і розслабитися. В середньому ресторани за цей період втратили близько 40 відсотків прибутку від усього обороту за тиждень.