Кондиціонер сприяє передачі коронавірусу: міф чи правда

Фахівці роз’яснили, чи впливають на передачу коронавірусу кондиціонери, охолоджуючи повітря у приміщеннях влітку

Наразі немає підстав вважати, що зараження новим коронавірусом через кондиціонер можливе. Про це інформує Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України.

Так, увімкнені побутові кондиціонери влітку, за умов їхнього правильного використання, не впливають на ризик передавання нової коронавірусної інфекції, бо не є системами вентиляції. Принцип роботи кондиціонерів полягає забиранні повітря з приміщення, охолодженні його та повертанні назад у те ж приміщення. Тож кондиціонер не розбавляє повітря закритих приміщень чистим повітрям зовні.

Як додали в ЦГЗ, використання кондиціонерів часто викликає хибне відчуття свіжого чистого повітря у приміщення. Насправді ж у повітрі поступово накопичується вуглекислий газ, хімічні та біологічні забруднювачі.

Наголошується, що саме провітрювання приміщень є одним із основних заходів профілактики передачі респіраторних захворювань, зокрема COVID-19. Тому, використовуючи кондиціонер, не забувайте про провітрювання приміщень.

Слід додати, що кондиціонер не може стати джерелом розповсюдження збудника, бо вірусу для розмноження потрібен живий організм.

Як повідомлялося, МОЗ змінило алгоритм виписки з COVID-19: як це вплине на статистику.