Китайський космічний апарат успішно сів на Місяці

Посадковий модуль займеться збором зразків місячного ґрунту

Китайці продовжують завойовувати космос. Активні дослідження навколоземного простору вченими КНР дають свої результати. Місячна програма КНР вже має частковий успіх - космічний апарат "Чан'е-5" з Піднебесної успішно приземлився на Місяць. Далі дослідницький модуль займеться збором ґрунту.

Апарат, який назвали на честь богині Місяця - невід'ємної частини китайської міфології, буде бурити поверхню супутника Землі два дні. На нашу планету передбачається доставити до двох кілограмів місячного ґрунту, який відправлять в спеціальній капсулі в середині грудня. У місячної місії беруть участь фахівці Європейського космічного агентства.

Відзначається, що якщо все пройде як заплановано, вчені вперше за сорок років отримають інформацію про стан місячного ґрунту. У разі успіху, Китай стане третьою країною після СРСР і США, які змогли виконати таке завдання.

Це вже не перший політ китайських кораблів на Місяць. У 2018 році "Чан'е-4" першим в історії здійснив посадку на зворотному боці природного супутника Землі.

Китайська програма пілотованої космонавтики розвивається з 2003 року. У планах китайської влади відправити на Місяць свого космонавта.

Як повідомляв портал "Коментарі", г генеральний директор SpaceX Ілон Маск впевнений, що компанія висадить перших людей на Марс до 2026 року. Якщо точніше, через 4-6 років. Попри це Маск повідомив, що існує величезна кількість ризиків, пов'язаних з цією подією. Бізнесмен заявляє, що втілити план у реальність допоможе ракета Starship, яка ще перебуває в розробці. Космічний транспорт буде проводитися з нержавіючої сталі та зможе вміщати в себе до 100 осіб одночасно. Starship буде ракетою багаторазового використання. Вона стане альтернативою комерційного літака. Коштує таке задоволення дорого, але політ буде проходити відносно швидко.