Хто винен у несправедливих відключеннях світла: Держенергонагляд провів ревізію

Держенергонагляд виявив порушення в графіках відключень електроенергії в шести областях

Українці знову залишилися без світла через порушення графіків відключень. Держенергонагляд виявив численні порушення у Дніпропетровській та Житомирській областях, де деякі споживачі сиділи без світла понад сім годин, тоді як інші взагалі не відключалися.

Відомо, що в Дніпропетровській області час без електроенергії для деяких споживачів перевищив сім годин, що суттєво більше за заплановане. Крім того, у Дніпрі, Кам’янському та Кривому Різі графіки відключення також не дотримувались у повному обсязі.

“Велика кількість споживачів віднесені до категорії об’єктів критичної інфраструктури, що разом із супутнім навантаженням призвело до завищеної величини потужності, яка не підлягає відключенню. Відповідно, на інших споживачів припадає надмірний тягар відключень, порушуючи справедливість розподілу електричної енергії”, - йдеться в повідомленні Держенергонагляду.

Житомирська область також виявилася серед лідерів за кількістю порушень. Тут інспекторам навіть перешкоджали перевіряти, чи правильно виконуються графіки. Деякі підрозділи "Житомиробленерго" не допускали їх до диспетчерських пунктів.

“На офіційному сайті ОСР постійно наводиться недостовірна інформація щодо періодичності та тривалості застосування кожної черги ГПВ, строки перерви постачання електричної енергії населеним пунктам, окремим житловим масивам та вулицям. В цілому це призводило до систематичної неучасті обласного центру та інших міст області у застосуванні ГПВ”, - зазначили інспектори.

Всюди було помічено, що не всіх споживачів залучено до відключень за графіком, особливо тих, хто не належить до критично важливих об'єктів. Це створило додаткове навантаження на інших користувачів і порушило справедливість.

Держенергонагляд видав приписи з вимогою усунути порушення протягом тижня. Якщо порушення не виправлять, будуть накладені штрафи.

Починаючи з 22 липня, Держенергонагляд розпочинає перевірки у м. Київ, Київській, Полтавській, Львівській, Закарпатській і Запорізькій областях