Хто оплатить понад триста мільйонів гривень на порятунок столичної станції метро Вирлиця

Київрада може не тільки заощадити міський бюджет, а й врятувати цілу станцію метро від затоплення

Землекористувач прилеглої до метро Вирлиця території готовий витратити сотні мільйонів на порятунок станції від затоплення. Йдеться про берегову лінію озера Вирлиця в Дарницькому районі Києва. Рівень піднявшихся ґрунтових вод водойми тут несе загрозу гілці метрополітену і станції "Вирлиця", і компанія "Мрія-Інвест", яка щорічно платить до бюджету за оренду прилеглої ділянки понад 15 млн грн на рік, готова виконати роботи з порятунку станції метро. А рятувати станцію необхідно, і є безліч тому доказів і пояснень.

Раніше заступник гендиректора "Київметробуду" Олег Борисов розповів ЗМІ, що ізоляційні матеріали тунелів метро були розраховані всього на 15 років служби. За його словами, відразу ж після запуску станції її відкрили, а через пару місяців закрили через підтоплення, повідомляє "Апостроф".

"Коли в березні 2006 (Вирлиця) відкрили, то в липні довелося закрити, оскільки станцію постійно підтоплювало. Її і зараз продовжує підтоплювати, спрацьовує антипаводковий захист. Тому всім нам потрібно бути готовими, що скоро доведеться виділяти чималі фінансові кошти, щоб запобігти затоплення ", - розповів Борисов.

Ризик загрозу затоплення метро на ділянці підтвердили і в КП "Київський Метрополітен". У КП провели інженерно-геологічний і гідрологічний аналіз ситуації в районі. Підприємством виконані роботи по підняттю верхньої площадки маршових сходів на вході-виході з підземного переходу станції.

У ділянки є землекористувач - компанія "Мрія-Інвест", яка платить в бюджет за оренду ділянки, і готова виконати роботи з порятунку станції метро. Проєкт благоустрою, а також очищення води в Вирлиці у ТОВ "Мрія-Інвест" вже готовий. Представник компанії Олександр Крупник прокоментував ситуацію.

"Ми вже зверталися до депутатів міста з проханням продовжити оренду ділянки, що необхідно в тому числі і для реалізації комплексу заходів по зміцненню берегової лінії і повного благоустрою. Ми бачимо доцільність в інвестуванні в ефективний результат - упорядковано озеро і вся територія, виконано берего-зміцнення. Для цього тісно взаємодіємо з метрополітеном і іншими інстанціями і службами міста, провели аудит озера і досконально знаємо всі технічні та екологічні можливості і ризики цієї ділянки. Бюджет на такі роботи на сьогодні становить понад 300 млн грн, і ми готові виконати всі роботи ", - зазначив Крупник.

Таким чином, логічним для міста виглядає комплекс заходів з порятунку станції метро "Вирлиця" при якому всі роботи будуть реалізовані за рахунок "Мрія -Інвест".

Для цього міській владі необхідно продовжити оренду ділянки, після чого компанія інвестує сотні мільйонів в роботи по зміцненню лінії берега і нормалізації дренажної системи на станції метро. При цьому жителі Дарницького району столиці отримають безпечну станцію і цивілізований багатофункціональний об'єкт з продуманою інфраструктурою, чистим і комфортним озером.