Генерал РФ, що не взяв Київ, отримав підозру від СБУ: фіаско російської армії

СБУ оголосила підозру російському генералу, який керував операцією захоплення Києва

Служба безпеки України заочно оголосила про підозру російському генерал-майору Володимиру Селівьорстову, який керував операцією "Київ за три дні". Українські військові зірвали його плани, і тепер він повинен відповісти перед правосуддям.

Селівьорстов, який командував 106-ю повітряно-десантною дивізією збройних сил Росії, керував операцією з оточення і захоплення Києва через аеродром у Гостомелі. 24 лютого 2022 року, в перший день вторгнення, його війська мали захопити цей стратегічний об'єкт, що відкривало б шлях для наступу на столицю.

Друга частина його дивізії отримала завдання зайняти Вишневе, ще одне передмістя Києва, яке було важливим для контролю підступів до міста. Проте, завдяки успішним діям українських військових і спецслужб, плани російського командування зазнали провалу.

У боях за Гостомель українські сили знищили значну частину російських підрозділів, а пізніше зруйнували штаб окупантів у Бучанському районі, де перебував Селівьорстов разом із командним складом. Він і його заступники отримали серйозні поранення, після чого командування віддало наказ на їхню евакуацію.

На підставі зібраних доказів Служба безпеки України оголосила Селівьорстову підозру у веденні агресивної війни за змовою з іншими особами, що є порушенням Кримінального кодексу України. Наразі тривають розслідування і заходи для притягнення російського генерала до відповідальності.

“На підставі отриманих доказів слідчі Служби безпеки заочно повідомили Селівьорстову про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України (ведення агресивної війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб). Тривають комплексні заходи, щоб знайти і покарати воєнного злочинця країни-агресора”, - йдеться в повідомленні СБУ.