Газовий шантаж РФ: чи встоїть Європа – чому Путін вирішив викинути останні козирі

Москва не припиняє через енергетичний шантаж тиснути на Захід, щоб вирішити питання щодо України

Під час свого вечірнього звернення 19 серпня президент України Володимир Зеленський назвав абсурдним заклик деяких представників правлячої коаліції Німеччини запустити Північний потік-2. За словами Зеленського, ці "потоки" потрібні росії виключно для того, щоб доставляти в Європу проблеми, а не допомагати комусь там із газом. Тим часом "Газпром" попередив, що "Північний потік - 1" буде зупинено з 31 серпня до 2 вересня для проведення "планового технічного обслуговування" . Як оцінюєте дії Росії, України та Німеччини у цій ситуації? Як події на газовому фронті можуть розвиватись далі?

Європейські уряди залежать від населення значно більше, ніж керівництво Росії, але поки що ставлення більшості населення країн Європи – на користь санкцій

Гендиректор ТОВ "Нафтогазбудінформатика", голова експертної ради з питань газової промисловості та ринку природного газу Леонід Уніговський розмірковує так:

"Говорять про те, що дорога в пекло вимощена добрими намірами. Так от, якщо (і про це говорив президент України Зеленський, глава МЗС Куліба) Європа піде навіть начебто на невелику поступку під приводом того, що "газ же потрібен, люди страждають", то за нею будуть інші. Зрештою, тихою сапою, через три-чотири-п'ять місяців, будуть скасовуватися санкції. І Росія доб'ється свого. І це буде початок сумного для всіх шляху".

Слід зазначити, продовжує експерт, що Європа багато робить, щоб цього не сталося.

"Вона вже випередила свої плани щодо закачування газу до підземних сховищ. Тільки Німеччина у грудні-січні вводить два термінали з регазифікації. У травні планує ще два. Греція розглядає будівництво п'яти терміналів. Ідуть переговори з Азербайджаном про збільшення обсягів газу по трубопровідній системі. Те ж саме з Єгиптом, який обіцяв поставити більше газу до Італії, але це не одразу, це вимагає часу, тому недаремно голова німецького мережевого агентства пан Мюллер сказав про те, що газова криза не закінчиться після майбутнього опалювального сезону 22-23 років. Вона буде, як мінімум, два роки", – наголошує Леонід Уніговський.

За його словами, якщо будуть постачання російського газу "Північним потоком-1" навіть у тих невеликих обсягах, які є, а також українською ГТС, то в основних власниках газу в підземних сховищах (ПСГ) до 1 квітня за оцінкою Блумберг залишиться близько 27 млрд кубів газу, якщо взимку функціонуватиме лише Турецький потік – то 12-14 млрд кубів газу, що дуже мало. Не кажучи вже про те, що такі маленькі обсяги у березні не дозволять ефективно витягувати газ із ПСГ.

"Так, європейці зазнають незручностей. Але це все заради того, щоб відмовитися від енергетичної залежності від Росії. Щоб питання енергетики не впливали настільки на ті чи інші політичні рішення, – акцентує Леонід Уніговський. – Наші сусіди – прибалти, словаки, поляки, чехи – чудово розуміють ситуацію. І діють адекватно. В угорців свої інтереси, але й там певною мірою є розуміння згубної залежності від РФ в енергетичному сенсі. Хоча політичні переваги влади Угорщини, на жаль, впливають і на ці рішення. Той самий прем'єр Орбан має популярність всередині країни за рахунок низьких цін на газ, але в цілому уряди європейських країн розуміють, що, якщо вони підуть на поступки РФ, вони втратять обличчя, відмовляться від того, що прийняли раніше і підтвердять, що з ними можна так чинити".

Звичайно, європейські уряди залежать від населення значно більше, ніж керівництво Росії, нагадує експерт. Але поки що ставлення більшості населення країн Європи – на користь санкцій. І на це, впевнений Леонід Уніговський, треба спиратися Україні, проводячи грамотну інформаційну політику. Ефективно працюючи, показуючи, що таке війна, які жахи вона приносить поки що лише нам, але дуже скоро, якщо піти на поступки РФ, може приносити і всій Європі.

Відкритий шантаж, на який пішла РФ, свідчить про те, що ситуація там критична

Кандидат економічних наук, екс-директор з розвитку бізнесу АТ "Укрзалізниця" Андрій Рязанцев не сумнівається, що дії Росії, у тому числі з газовими потоками, з атомною енергетикою, коли країна-агресор, обстрілюючи і мінімуючи Запорізьку АЕС, загрожує всьому світу, – це неприкритий шантаж.

"У росіян чи то не вистачає розуму, чи надто багато нахабства. Тому діють так прямолінійно, одноходово, – зазначає експерт. – Ми бачимо звичайні провокації. І абсолютно правильно називає речі своїми іменами президент України. І абсолютно вірно він вказує на це країнам, які стали непристойними залежними від російського газу. Від будь-якої залежності є лише один шлях – припинити цю залежність. І що швидше, то краще. В ідеалі – ще вчора. Шлях важкий, але ж вибору немає. І його доведеться пройти. Скільки б деякі європейці не відтягували рішення про диверсифікацію постачання газу (а краще від повної відмови від російських енергоносіїв) – рішення приймати доведеться. Просто чим довше відтягують, тим болючіше буде".

За словами Андрія Рязанцева, це стосується насамперед Німеччини. Через недалекоглядну політику її влади, яка підсадила країну на газову голку РФ, саме німці особливо болісно сприймають розрив зв'язків із країною-агресором.

"Але німці платять лише грошима та зменшенням температури в будинках. А українці платять життям. І це непорівнянно, – наголошує експерт. – Щоб здолати російського монстра, весь цивілізований світ платить свою ціну. І тимчасові економічні труднощі – далеко не найбільша з них".

Відкритий шантаж, яким пішла РФ, свідчить, на думку Андрія Рязанцева, у тому, що ситуація там – критична.

"Росіяни викидають останні козирі, намагаючись переконати світ натиснути на Україну, посадити за стіл переговорів із агресором на його умовах. Щоб ми за небажання когось втратити частину добробуту, поступитися комфортом, заплатили частиною своєї територій, забувши про тих, хто віддав життя, протистоїть російській навали. Такого точно не буде! І поки росіяни не відійдуть як мінімум на кордони, адмінкордони, лінії розмежування на період 23 лютого 2022 року, ні про які переговори та угоди мови бути не може, – упевнений експерт. – Так, Росія має ресурси, сировину, але вона не має таких резервів, як колективний Захід і така сила духу, як Україна. І в цій битві перемогти має саме цивілізований світ, невід'ємною частиною якого є і наша прекрасна країна".

Читайте також на порталі "Коментарі" - у Росії пожежа у військкоматі, керівник якої закликав вбивати українців.