Галущенко сказав, що необхідно розвивати Україні для енергобезпеки

До 2050 року планують збільшити потужності атомних електростанцій

Міністр енергетики України Герман Галущенко підкреслив, що для забезпечення стабільної енергобезпеки країни необхідно розвивати обидва напрямки — як атомну, так і альтернативну енергетику. Про це він заявив під час виступу на форумі "Енергія бізнесу", організованому Forbes.

За словами міністра, атомна енергетика є базовим джерелом генерації, що покриває основні потреби промисловості, тоді як альтернативні джерела енергії, включаючи гідрогенерацію, відіграють ключову роль у забезпеченні пікових навантажень. Галущенко зазначив, що саме цей збалансований підхід стане основою енергетичної стратегії України, що сприятиме економічному відновленню країни.

"Має розвиватися і атомна, і альтернативна енергетика, бо саме в цьому полягає прогрес. Атомна енергетика забезпечує базову генерацію, тоді як альтернативна покриває пікові навантаження і відповідає за споживання в певні періоди часу", — наголосив міністр.

Міністр також нагадав про підтримку Україною декларації на конференції COP28, яка передбачає збільшення потужностей атомної енергетики втричі до 2050 року.

Нагадаємо, що у разі припинення роботи будь-якої атомної електростанції виникне національна каскадна аварія (так званий блекаут). Після неї щонайменше 3-4 дні в принципі займе подати електроенергію в Україні. “Причому за добу вдасться подати електроенергію в режимі 1-2 години електрики, а днів за 4-5 буде йти мова про відновлення, наприклад, на 4-6 годин”, — розповів Олександр Харченко. Детальніше про загрози тотального блекауту читайте за посиланням.

Раніше портал “Коментарі” повідомляв, що у 2025 році прогнозують підвищення тарифів на електроенергію. за два-три роки тариф на електроенергію може підвищитися до 8-9 гривень за кіловат. Детальніше про прогнози щодо вартості енергоресурсу можна дізнатися тут.