Головна Новини Суспільство події ФОПи проти влади: до чого призведе протистояння
commentss НОВИНИ Всі новини

ФОПи проти влади: до чого призведе протистояння

Експерти оцінили ризики розвитку ситуації протистояння влади і підприємців

16 грудня 2020, 11:34
Поділіться публікацією:

У столиці проходить акція протесту підприємців і представників бізнесу. Бізнес страйкував проти заборони на підприємницьку діяльність під час жорсткого карантину, який українська влада планує вводити після різдвяних свят. Представники ФОПів спочатку страйкували біля стін Парламенту, потім біля Офісу президента. Пізніше учасники протесту встановили намети на Майдані і продовжували пікетувати. Під час акції протесту поліцейські почали демонтувати встановлені протестуючими намети. Про те, до чого може привести подібне протистояння і чи є у підприємців шанси на перемогу розповіли українські політологи.

ФОПи проти влади: до чого призведе протистояння

"Те, що відбувається — провісник більш серйозних конфліктів"

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства (ЦДПГС) Віталій Кулик підкреслює, що не просто підтримує протести ФОПів, а й бере безпосередню участь в акціях.

"Серед учасників протестів — розрізнені групи. І досягти консенсусу з приводу політичного порядку — неможливо. Так що, хоч я сам беру участь в протестах (як ФОП), скептично налаштований щодо кінцевого результату, — зізнався Віталій Кулик. — Завдання максиму — скасування ініціатив по фіскалізації діяльності ФОПів. Думаю, можливі якісь поступки з боку уряду і парламенту. Але, швидше за все, буде або мораторій на введення касових апаратів, або перегляд деяких несуттєвих позицій. Але навряд чи частина "слуг" і Кабмін відмовляться від ідеї тотальної фіскалізації роботи ФОПів".

З огляду на, що ця загроза залишиться над дрібним підприємництвом, директор ЦДПГС прогнозує продовження протестів.

Тим більше, що локдаун, проти якого також виступають підприємці, скасовувати ніхто не збирається. А нові обмеження, впевнений експерт, стануть контрольним пострілом в голову для багатьох представників бізнесу.

"Обмеження, заборони, тиск залишатимуться, підтримуючи протестну складову, — підкреслює Віталій Кулик. — Нагадаю, що свого часу податковий майдан передував Революції Переваги. Він закінчився появою нових суспільних ініціатив, здатних на протест, на швидку мобілізацію, координацію і солідарність. Потім вони стали організованими бойовими одиницями на Євромайдані".

Пояснюючи позицію влади, яка, схоже, не розуміє серйозності ситуації, експерт зазначив: "Влада не вважає ФОПів силою. Мовляв, це просто дрібні крамарі, які не здатні на довгограюче протистояння. І ось тут вони помиляються. Невдоволення буде зростати, революційних сегментів стає все більше ... Те, що відбувається зараз — провісник більш серйозних соціальних конфліктів. Якщо не нового Майдану".

"Протести ФОПів — боротьба за виживання"

Академік, перший віце-президент Академії економічних наук України Анатолій Пешко підкреслює, що влада не в змозі наповнювати бюджет коштом реальних виробників. Потужних підприємств майже не залишилися. А тому наші "керманичі" хочуть компенсувати все шляхом збільшення оподаткування всіх суб'єктів господарювання. У тому числі — малого і середнього бізнесу.

"Касові апарати, різного роду нові побори фактично зведуть підприємництво до нуля. І нинішні протести ФОПів — це, по суті, боротьби за виживання. На жаль, є підозри, що до них навряд чи прислухаються, — каже Анатолій Пешко. — Біда ще й в тому, що народ у нас часто не заглиблюється в суть того, що відбувається, в дії влади — законодавчої та виконавчої. І намагається щось змінити, коли ситуація вже практично необоротна. Коли ставлять перед фактом. А діяти треба раніше".

Експерт впевнений, що нинішня влада не націлена на поліпшення добробуту українців, включаючи представників малого бізнесу.

"Немає ні виразних стратегій, ні важливих кроків для поліпшення економічної ситуації. Таке враження, що відбуваються навмисні дії влади з розвалу та економіки, і країни. Сплановані дії за чітко налагодженою зовнішніми гравцями схемою. Нас просто видавлюють в країни третього світу. Висмоктують ресурси. Тепер ось ще й на землю замахнулися ... А народ і країну спеціально вганяють в бідність. Щоб взяти, що хочеться, задешево. З моєї точки зору, зараз вже мало міняти закони. Потрібно міняти цю владу і загальні підходи до управління державою", — резюмує Анатолій Пешко.

Як повідомляв портал "Коментарі", депутати Верховної Ради прийняли законопроект про фіскалізацію ФОП, який передбачає відстрочку до 2022 року введення обов'язкових касових апаратів для підприємців.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

16 грудня 2020, 12:21

За що боролись - на те і напоролись! Па-пріколу вибрали, а тепер отримайте.


Новини