Фінляндія може запровадити нову заборону для росіян: кого вона торкнеться

У Фінляндії пояснили необхідність заборони угоди з нерухомістю для росіян

Фінляндія планує запровадити заборону на угоди з нерухомістю для громадян Росії. Це рішення обґрунтовується інтересами національної безпеки, адже після вторгнення Росії в Україну в Європі почастішали заклики до посилення контролю за подібними операціями. Як повідомляє портал "Коментарі", таку заяву зробив міністр оборони Фінляндії Антті Хяккянен, інформує Yle.

"Це необхідно для того, щоб запобігти ворожому впливу на Фінляндію зараз і в довгостроковій перспективі", - заявив міністр.

Хяккянен зазначив, що заборона не торкнеться осіб, які мають подвійне громадянство: російське та фінське. Також вона не ставитиметься до тих росіян, які мають постійне місце проживання у Фінляндії.

Він повідомив, що над законопроектом, який планується подати в парламенті до кінця поточного року, Міністерство оборони Фінляндії працювало протягом літа 2024 року.

Міністр наголосив, що Росія стала активніше використовувати різні засоби впливу, такі як саботаж та загрози для критично важливої інфраструктури, різних видів корпоративної власності. Він пояснив, що нерухомість не є винятком.

Спроби РФ дестабілізувати Фінляндію у різних сферах спонукали до необхідності жорсткіших заходів, включаючи заборону на угоди з нерухомістю.

За даними міністра оборони Фінляндії, зараз у країні налічується близько 3500 об'єктів нерухомості, що належить росіянам.

Хоча в самому законопроекті Росія не згадується, визначено критерії, за якими угоди з нерухомістю можуть бути повністю заборонені. Під них, за словами Хяккянена, може піддаватися тільки країна-сусід. Що стосується Фінляндії небезпеку нею нині становить лише РФ.

Міністр оборони повідомив, що наразі розробляється ще один законопроект, у рамках якого вивчають, як запобігти підозрілій діяльності росіян через оренду та інші операції через підставних осіб у сфері нерухомості.

Таким чином, заборона на операції з нерухомістю для росіян включатиме два закони. За словами Хяккянена, це необхідно, щоб реалізація нововведень зайняла менше часу.

Читайте також на порталі "Коментарі" - чи має право Україна на прорив у Курську область: Фінляндія озвучила свою позицію.