Фільм "Росіяни на війні" в Торонто: показ скасовано під тиском протестів

TVO відкликає підтримку фільму "Російські на війні" на тлі обурення громадськості

На Міжнародному кінофестивалі в Торонто було скасовано показ фільму "Російські на війні", режисер якого Анастасія Трофімова з Росії. Це рішення ухвалив канадський громадський мовник TVO після того, як проти показу виступило українське МЗС і багато людей висловили своє незадоволення акціями протесту. Фільм був показаний лише невеликій групі журналістів, хоча планувався до загального перегляду.

Фільм був знятий за фінансової підтримки уряду Канади, який виділив на нього 340 тисяч доларів. Він викликав обурення, оскільки намагався показати російських солдатів, які беруть участь у військових діях в Україні як "звичайних людей". У відповідь на протести українців та вимоги українського уряду скасувати показ керівництво TVO заявило, що більше не підтримуватиме цей фільм і перегляне рішення про його фінансування.

Під час закритого показу фільму біля театру Scotiabank у Торонто відбулися масові протести. Протестувальники тримали плакати з написами "росіяни - вбивці" та "Російські на війні - це пропаганда". Також було висловлено думку про те, що підтримка такого фільму сприяє поширенню російської пропаганди та ігнорує факти про військові злочини.

Посол України в Канаді Юлія Ковалів критикувала фільм та його фінансування, згадавши у своєму твіті про злочини, скоєні російськими солдатами в Україні, включаючи напади на цивільні об'єкти та вбивства.

"Фінансування та захист такого ганебного "документального фільму" можна виправдати лише підтримкою російської пропаганди та запереченням тисяч військових злочинів, скоєних російськими солдатами, у тому числі в Бучі, Ірпені, Ізюмі та напад на дитячу лікарню "Охматдит", - написала посол України в Канаді Юлія Ковалів у своєму Twitter.