Фейк від окупантів: ампутація заради ЗСУ виявилася черговою пропагандою

Центр протидії дезінформації розвінчує фейк про українського художника та його "жертву" заради ЗСУ.

Нещодавно в інтернеті з'явився фейковий сюжет, який вірусно поширювали ворожі Telegram-канали, де український художник нібито ампутував собі кінцівку "на знак солідарності" з військовослужбовцями ЗСУ. Сюжет, який буцімто було створено на телеканалі Euro.news, заявляв, що таким чином художник планував зібрати 1 мільйон євро на підтримку української армії. Однак Центр протидії дезінформації офіційно спростував цей сюжет, підкресливши, що такого матеріалу ніколи не існувало на ресурсах телеканалу, і це ще один приклад маніпуляції та використання імені відомих медіа для підвищення довіри до фейку.

За даними Центру, у сюжеті не показано обличчя "головного героя", і жодна пошукова система не ідентифікує особу, як відомого українського художника. Це є чітким показником, що мета фейку — не лише дискредитація, але й спроба внести замішання та недовіру серед міжнародної спільноти.

“Насправді такого сюжету на офіційних ресурсах телеканалу не існує. Пропагандисти використали ім’я відомого медіа для підвищення довіри до фейку. Крім того, у сюжеті не показують обличчя "головного героя", а пошукова система не ідентифікує такого українського художника”, - зазначили в Центрі.

В контексті ширшої інформаційної війни, не так давно російські фейкороби поширювали брехливий сюжет від імені BBC, стверджуючи, що троє українських бізнесменів пожертвували 8 мільйонів доларів на передвиборчу кампанію Дональда Трампа.

Експерти звертають увагу на зростання кількості фейків, які спрямовані на підрив довіри до української держави та її інституцій.

“Довіряйте лише перевіреним джерелам інформації”, - закликали в Центрі протидії дезінформації