Євросуд оштрафував Apple та Google на мільярди євро за порушення законів

Apple має заплатити 13 млрд євро за низькі податки в Ірландії, Google штрафують за монополію

Важливе рішення Євросуду: Apple і Google отримали великі штрафи за порушення європейських законів. Європейський суд підтримав звинувачення Єврокомісії щодо Apple, яка сплачувала дуже малі податки в Ірландії, і Google, який надавав перевагу своїм продуктам у пошукових результатів. Об этом передают Politico и Euronews.

Справа Apple

Технологічний гігант Apple разом з Ірландією програли судову боротьбу, в якій Єврокомісія вимагала повернення €13 мільярдів, сплачених за надзвичайно низькою ставкою корпоративного податку — всього 0.005%. Суд ЄС зазначив, що Ірландія надала компанії Apple незаконну допомогу, яка давала їй несправедливу перевагу над конкурентами. Це рішення анулює попередній вердикт, який був на користь Apple, стверджуючи, що Єврокомісія не змогла довести порушення. Втім, нове рішення зобов'язує Apple виплатити названу суму, що включає основні борги та нараховані відсотки.

Справа Google

В іншому рішенні, суд підтримав штраф у розмірі €2,4 мільярда проти Google за зловживання домінуванням на ринку пошукових систем, де компанія віддавала перевагу власним сервісам у пошукових результатів, шкодячи конкурентам. Це стало одним з серії штрафів, наложених на Google Єврокомісією, які загалом складають більше €8 мільярдів. ЄС стверджує, що така поведінка компанії обмежує здорову конкуренцію та інновації на ринку.

Раніше “Коментарі” писали, що Apple цього року вирішила відійти від своєї традиції та перенести презентацію нового iPhone на 9 вересня. Зазвичай компанія представляє новинки у вівторок, але цього разу вирішила змінити плани.