ЄС змінює правила перетину кордону: кому можуть відмовити у вʼїзді

Важливо зазначити, що безвізовий режим не скасовується, і наразі не запроваджуються жодні додаткові збори

Європейський Союз оголосив про зміни у правилах перетину кордону, які набиратимуть чинності з 10 листопада. Відтепер, замість традиційних штампів у паспорті, для ідентифікації пасажирів використовуватимуться технології сканування обличчя та відбитків пальців. Про це повідомляє Кабінет міністрів України.

Нова система, відома як EES (Entry/Exit System), автоматично фіксуватиме вʼїзд і виїзд усіх іноземців, які перетинають кордони країн Шенгенської зони, включаючи українців, незалежно від наявності візи чи безвізу.

Що саме зміниться

При першому вʼїзді у вас буде зібрано біометричні дані: відбитки пальців та фотографії обличчя. Ці дані зберігатимуться протягом трьох років, що означає, що повторна реєстрація не буде потрібна. Порядок проходження кордону стане автоматизованим через термінали самообслуговування, однак час перебування на кордоні може збільшитися приблизно на 40 секунд, поки збиратимуть вашу інформацію.

Якщо ви відмовитесь надати біометричні дані, вам може бути відмовлено у вʼїзді. При кожному наступному перетині кордону потрібно буде сканувати паспорт на терміналі самообслуговування.

Мета впровадження EES

Основними цілями нової системи є спрощення процесу перетину кордонів, підвищення рівня безпеки внаслідок використання біометричних документів, запобігання використанню підроблених паспортів і боротьба з нелегальною міграцією. Ці зміни спрямовані на забезпечення більш ефективного контролю на кордонах і захисту інтересів країн-членів ЄС.