Ембарго на нафту та Сбєрбанк без SWIFT: про що говорять нові санкції проти РФ

Шостий пакет санкцій проти РФ може бути не останнім - ЄС і надалі готовий підтримувати Україну

Лідери країн Євросоюзу домовилися на позачерговому саміті запровадити часткове ембарго на імпорт російської нафти через порти та відключити від системи SWIFT найбільший російський банк "Сбєрбанк". Про це повідомив у своєму Twitter голова Європейської ради Шарль Мішель. Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн наголосила, що ЄС призупинить імпорт до 90% російської нафти до кінця року. Про що говорять ці рішення? Що важливо зрозуміти у цій ситуації Україні та європейцям? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Вже найближчим часом РФ відчує серйозні наслідки інфраструктурних та інших проблем

Голова правління неурядової організації "Майдан закордонних справ", член політради парії "Сила та Честь" Олег Бєлоколос пояснює:

"Безпрецедентні за своїм масштабом, оперативністю та глибиною санкції проти РФ з кожним днем послаблюють агресора, скорочують його економічні можливості та фінансові ресурси та ведуть до технологічної деградації".

За словами експерта, країни цивілізованого світу не лише почали відмовлятися від російських енергоносіїв, а й іншої продукції, зокрема металів та деревини, і навіть крабів.

"З Росії йдуть провідні міжнародні компанії, закриваючи свої представництва і в багатьох випадках критично важливе виробництво в різних сферах, у тому числі в машинобудуванні, нафтовидобутку, програмному забезпеченні, залізничному та авіатранспорті", - наголошує Олег Бєлоколос.

Він упевнений, що вже найближчим часом РФ відчує серйозні наслідки інфраструктурних та інших проблем. Тобто ціна війни проти України збільшуватиметься для росіян буквально з кожним днем – і в перспективі матиме руйнівні наслідки для країни-агресора, резюмує експерт.

Для ЄС шостий пакет – непросте рішення, але така ціна війни

Експерт Українського інституту політики Владислав Дзівідзінський зазначає, що на тлі найчастіше декларативних, рекомендаційних та обережних заяв країн Західного світу і зокрема лідерів ЄС, погоджений на позачерговому саміті глав країн Євросоюзу шостий пакет санкцій – досить серйозний у рамках протистояння (економічного, інформаційного) з беззаконням РФ.

За словами експерта, наступні пункти пакету є ґрунтовними та маркерними.

1. ЄС та G7 готові надати Україні 9 млрд євро фінансової допомоги.

2. Блокування мовлення ще трьох державних медіа РФ.

3. Відключення найбільшого російського банку - Ощадбанку - від системи SWIFT.

4. Ембарго російської нафти на 90% остаточно року.

"Все це суттєво вдарить по економіці країни-агресора та добробуту всього населення. Це серйозно зменшить економічні можливості Росії, її фінансову силу. Такі кроки, на думку європейських лідерів, зроблять війну для російського суспільства надто небажаною. Вона і так для багатьох росіян не є ідеологічно зрозумілою, ні вимушеною, ні розв'язаною за релігійною ознакою. Це лише геополітичні амбіції керівництва Кремля, нав'язані російському суспільству за десятиліття пропаганди. У пріоритеті потреб російських громадян війна – нав'язана, а не природна потреба. Відповідно, війна, за яку потрібно платити особистим добробутом кожного, незабаром викличе дедалі більше запитань у росіян до керівництва своєї країни", – прогнозує Владислав Дзівідзінський.

Він наголошує, що Україна своїм мужнім опором агресору дуже високо підняла планку рішучості. І європейцям доводиться підтягуватись до неї. Навіть роблячи боляче власній економіці, множачи проблеми всередині своїх країн.

"Саме тому для них шостий пакет – непросте рішення. Але така ціна війни, – наголошує експерт. – Тому що європейські уряди, спільноти ставлять запитання: "Коли на континенті почалася найбільша війна за останні 70 років, що ми зробили, щоб зупинити її? Що зробили, щоб не дати російській агресії виплеснутися далі, спопеливши не лише Україну, а й країни ЄС?". Тому тренд помінявся. І навіть ті лідери, які намагалися до останнього дружити з РФ, намагаються наздоганяти колег на європейському континенті у санкціях проти агресора, незважаючи на власні економічні проблеми".

Для України все це – шанс послабити супротивника, упевнений Владислав Дзівідзінський. І отримати перевагу, але не гарантії виграшу у цій війні.

"Економічна ситуація в нас дуже важка, а вся допомога, яка сюди йде сюди – лише гарантія виживання, але ніяк не стабілізація, відновлення або тим більше розвиток. Лише після закінчення війни ми матимемо шанс на економічне зростання. Тим більше потреби якнайшвидше її закінчити, – каже експерт. - Але, звісно, на максимально вигідних для себе умовах. При цьому потрібно брати приклад із того ж Ізраїлю, економіка якого, незважаючи на постійні воєнні дії, показує розвиток та стабільність".

Читайте також на порталі "Коментарі" - у Пентагоні розповіли, коли чекають на визначальні бої в Україні.