Експерт: ще трохи і нас чекає закон про 3 грибочки та 3 ягідки з реальним терміном у в'язниці

Соцмережі жваво відреагували на підвищення штрафів за незаконний збір горіхів, грибів та ягід

В мережі викликав неабиякий резонанс Закон України "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за правопорушення у сфері захисту рослинного світу, лісокористування та протидії незаконному обігу деревини" (реєстр. №9665). Даний закон передбачає штраф до 850 грн за незаконний збір горіхів, грибів та ягід. Своїми думками щодо даної ініціативи влади у себе в Facebook поділився голова Союзу споживачів комунальних послуг, голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони довкілля Громадської Ради при КМДА Олег Попенко.

"Незаконний збір грибів та ягід. Ось так. ... Раніше його розмір складав 17-21 грн, але тепер зріс в десятки разів. Ще трохи і нас чекає закон про 3 грибочки та 3 ягідки з реальним терміном у в'язниці. Нагадаю, що сталінский закон про 3 колоски передбачав розстріл на місці та конфіскацію майна. За наявності пом'якшувальних обставин покарання передбачало 10 років ув'язнення в таборах. Амністія заборонялася", – написав експерт.

Варто зазначити, законом удосконалюється Кримінальний кодекс України та Кодекс України про адміністративні правопорушення в частині притягнення до відповідальності за порушення правил вирубування, а так само пошкодження чи знищення дерев або чагарників, що дозволить більш ефективно застосувати відповідні положення законодавства на практиці, у тому числі задля забезпечення дотримання принципу диференціації покарань за правопорушення різної тяжкості.

Прийнятим Законом доповнюється КУпАП новою статтею 652, яка передбачає встановлення адміністративної відповідальності за незаконне перевезення, зберігання, збут дерев, чагарників або деревини, без документів, які підтверджують законність їх походження, або з такими документами, які підроблено, одержано незаконним шляхом або які містять завідомо неправдиві відомості. Такі порушення каратимуться накладанням штрафу на громадян у розмірі від 510 - 15300 грн, на посадових осіб від 3400 - 15300 грн.