Екснардеп Іщейкін може очолити Академію медичних наук

На посаду керівника Академії вперше претендує політик

Національну академію медичних наук вперше може очолити не науковець, а політик. Як повідомляють у Президії НАМН, 14-16 вересня на загальних зборах розглядатимуть обрання дійсних членів та членкорів. Серед претендентів – одіозний екснардеп-"ударівець" Костянтин Іщейкін.

У 2013 році Костянтин Іщейкін був призначений заступником голови Полтавської обласної організації "УДАРу". А у 2014-му обрався до парламенту від "Блоку Петра Порошенка" і працював головою підкомітету у Комітеті ВРУ з питань бюджету.

У 2020 році колишній нардеп обійняв посаду заступника директора Інституту медицини праці ім. Кундієва, хоча його фах не відповідає науковій спеціалізації Інституту. А згодом став виконувачем обов’язків директора Інституту.

Понад те, за інформацією журналістів, під керівництвом Іщейкіна у Вінниці свого часу захистилися дві дисертантки, у наукових роботах яких виявили ознаки плагіату з російських підручників.

Як свідчить електронна декларація ескнардепа за 2019 рік, його родина володіє 8 квартирами, дачею, гаражем і низкою нежитлових приміщень у Полтаві, будинком у Полтавській області та земельними ділянками загальною площею понад 12,5 тисячі кв. м. Подружжя Іщейкіних декларує 6 іномарок і корпоративні права трьох полтавських підприємств, а також значну суму готівкою в різних валютах.

За даними ЗМІ, у 2016 році пан Іщейкін перереєстрував бізнес у Болгарії на свого помічника Сергія Соколовського. А також переписав нерухомість у Варні на власну тещу.

Крім того, ексдепутат, який мав доступ до державного бюджету України, нібито набув елітне житло у центрі Києва, яке також зареєстроване на його родичку. А під час депутатської каденції, попри наявність квартири в столиці, ще й отримував компенсацію за житло.

Нагадаємо, у 2019 році об'єм фінансування НАМН України з держбюджету складав понад 4 млрд грн. А у 2021 році на реалізацію надання пацієнтам безкоштовних високоспеціалізованих медичних послуг НАМН України з державного бюджету у 2021 році було передбачено 1,8 млрд гривень.