Екс-нардеп Крючков передав 7 млн грн на ЗСУ. Прокурор САП вважав такі дії недоцільними

Колишній нардеп Дмитро Крючков через своїх адвокатів наполіг, щоб застава у розмірі 7 млн грн, яку він вніс ще 10 років тому, була передана на потреби ЗСУ і не лежала «мертвим вантажем» на рахунках САП. Прокурор заперечував проти цього

Ще 10 років тому, працівники Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) порушили першу в своїй історії справу, - проти екс-нардепа Дмитра Крючкова. Тоді слідчі його запідозрили в організації заволодіння коштами ПАТ "Черкасиобленерго" і ПАТ "Запоріжжяобленерго" та їх легалізації, а також зловживанні службовим становищем.

Проте протягом судового розгляду, який продовжується уже 5 років, друга поспіль державна судова експертиза встановила відсутність будь-якої матеріальної шкоди, а отже і складу кримінальних правопорушень, які інкримінуються Крючкову щодо укладення ним ще у 2014 році господарських договорів в сфері електроенергетики.

Крім внесеної у 2019 році застави у розмірі 7 млн. грн, на звинуваченого не було покладено жодних процесуальних зобов’язань та й рішення по суті справи досі немає. Наразі, за даними суду багатодітний Крючков із сім`єю мешкає у Швейцарії та Франції, а участь у судових засіданнях приймає за допомогою відеозв`язку.


Після п`яти років судового розгляду на вимогу Крючкова його захисники клопотали перерахувати зазначені кошти на потреби Збройних Сил. Проте представник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в судовому засіданні двічі заперечував проти перерахування коштів на потреби армії. Він мотивував це відсутністю такої потреби у 2024 році.


Адвокати Олександр Лисак та Людмила Дробчак, які представляють інтереси Крючкова, надали колегії суддів ВАКС вагомі аргументи “чому під час війни перебування грошових коштів на рахунках прокурорів САП понад пʼять років є недоцільним”.

Проте прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури – Віталій Кравець, вважав, що в цьому “немає потреби” та уповільнював процес щодо передачі зазначених коштів на потреби Збройних Сил.

Спочатку Кравець виступив проти задоволення вказаного клопотання, мотивуючи свою позицію відсутністю потреби в такій допомозі ЗСУ саме у 2024 році, а потім посилався на “інтересами слідства”.

При цьому відомо, що адвокат Людмила Дробчак, рідна сестра якої є капітаном ЗСУ та служить у 35-й бригаді морської піхоти, двічі наполягла на невідкладному розгляді клопотання та абсурдності позиції прокурора САП.


Зрештою, з другої спроби колегія суддів ВАКС під головуванням Віктора Ногачевського задовільнила клопотання Крючкова та зобовʼязала перерахувати 7 мільйонів гривень на ЗСУ в якості благодійної допомоги.