Екс-нардеп Дубовий отримує мільйонні прибутки на роботі з АЕС

Колишній народний депутат Олександр Дубовий заробляє мільйони на роботі з державними АЕС. Зокрема, загальна сума освоєних у держави коштів бізнесом Дубового і його сім’ї сягає понад 370 млн гривень

Колишній нардеп від "Батьківщини" Олександр Дубовий за даними публічного реєстру Опен Дата наразі монопольно заробляє на державних АЕС.

Зокрема, акціонерне товариство "Київський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут "Енергопроект", який належить родині Дубового, у 2023 році рекордно збільшило свій прибуток. Зокрема, компанія офіційно заробила понад сотню мільйонів гривень. В той час, як у 2022 році її заробітки були скромнішими і ледь сягали 41 млн грн.



Серед бенефіціарів "атомного бізнесу" родини Дубового наразі значиться його донька Софія Дубова. Крім того, АТ володіє корпоративними правами на компанії консорціум "АМП" і "ІНСТИТУТ „УКРОР­Г­ЕНЕР­ГО­БУД“", які ще донедавна мали власників з Росії.

Наразі Дубовий отримує мільйонні прибутки завдяки державі. Як свідчить аналіз даних "Прозорро", замовниками у АТ "Київський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут "Енергопроект" є державні атомні компанії



Загальна сума освоєних у держави коштів бізнесом Дубових сягає понад 370 млн грн. В суму меншу від вказаної, державі, наприклад, обходяться ремонт трьох пошкоджених окупантами ТЕЦ. На ці потреби Уряд нещодавно виділив 300 млн грн.

Такі значні кошти АЕС сплачують компанії екс-"бютівця", за паперову роботу: здійснення "авторського нагляду за будівництвом" або, наприклад, за "проектні роботи" чи "проектні роботи з коригування".

Справа у тому, що АТ КІЕП є ексклюзивним підприємством, яке володіє стратегічною інформацією про проектування енергооб’єктів в Україні, зокрема атомних енергоблоків. Однак, держава, буцімто, фактично втратила свій доступ та вплив на компанію через її буквально захоплення кадрами Дубового. Зокрема, як йдеться у повідомленні Міненерго, 30 квітня, під час обрання нових членів наглядової ради АТ КІЕП до бюлетеня для голосування не було включено жодного представника держави. В Міненерго також заявили, що посадові особи АТ КІЕП незаконно позбавили державу в особі Міністерства енергетики України права на участь в управлінні товариством. Відповідно, держава з цього приводу звернулася до правоохоронних органів України.

Нагадаємо, у медіа Дубового у 2022 році називали тіньовим куратором атомної енергетики або ще "атомним бароном": з тих причин, що його компанії та компанії його найближчих родичів нібито мали привілейоване становище з точки зору освоєння держпідрядів у атомно-енергетичній галузі.

Також нагадаємо, що Дубовий проходить підозрюваним у так званій "справі Труханова" щодо "Краяну". НАБУ вручило йому підозру у січні 2020 року, а у січні 2024 року вказане провадження передали до суду.