Допомагають не лише санкції: стала відома країна, яка витісняє російський газ із ЄС

Азербайджан користується ситуацією, активно збільшуючи постачання свого газу до ЄС

Сьома європейська країна почала купувати азербайджанський газ у Азербайджанської державної нафтової компанії SOCAR. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляє "Інтерфакс".

Зазначається, що Азербайджанська державна нафтова компанія SOCAR розпочала постачання газу до Словенії.

"Постачання здійснюються відповідно до меморандуму про взаєморозуміння, підписаного між SOCAR і Geoplin, найбільшою компанією на словенському ринку природного газу, 17 липня цього року", – йдеться у повідомленні SOCAR.

Словенія приєдналася до Туреччини, Грузії, Італії, Греції, Болгарії, Румунії, Угорщини та Сербії та стала дев'ятою країною, яка отримує азербайджанський газ.

"SOCAR та Geoplin планують і надалі розвивати довгострокове енергетичне партнерство", – додають у повідомленні.

2023 року експорт азербайджанського газу зріс на 5,3% до 23,8 млрд кубометрів, а постачання азербайджанського газу до Європи в тому ж році зросли на 3,5% до 11,8 млрд кубометрів.

Очікується, що в 2024 році Азербайджан експортуватиме близько 25 млрд. кубометрів газу, у тому числі 13 млрд. кубометрів - до Європи.

Раніше компанія Geoplin мала контракти із російською компанією "Газпром".

Читайте також на порталі "Коментарі" – ціни на газ у Європі продовжують зростати. Така ситуація підкреслює побоювання, що зростають, з приводу постачання палива на тлі геополітичних ризиків. Про це пише видання Bloomberg.

ЗМІ зазначає, що в середу базові ф'ючерси виросли на 2,6% і досягли позначки 36 євро за мегават-годину - рівня, який вважається високим для літа. Контракти зростають уже четвертий день, оскільки трейдерам стає дедалі складніше запасати газ на зиму.

Занепокоєння щодо можливої ескалації на Близькому Сході пожвавлює ризикові настрої в той час, коли трейдери вже зіткнулися з жорсткішою конкуренцією з іншими великими покупцями скрапленого природного газу, такими як Китай та Єгипет. Газовий ринок Європи виявився чутливим до перебоїв у постачаннях цього літа, в основному тому, що тепер він залежить від постачання з усього світу.