Дипломатичний ляпас чи тріумф Путіна: що насправді відбулося на саміті в Казані

Володимир Путін намагався продемонструвати, що навколо РФ готові об'єднуватися сильні партнери та союзники

Російський диктатор Володимир Путін приймав найбільшу міжнародну зустріч за 32 місяці від початку повномасштабної війни проти України, щоб показати Заходу, що він не ізольований. Окрема увага була прикута до підсумкової декларації саміту БРІКС, де не обійшлося й без згадки війни в Україні. В одному з пунктів учасники саміту згадали війну проти України та запевнили, що вони нібито підтримують виконання Статуту ООН. Які висновки з даного саміту? Чи змогла Росія нав'язати своє бачення світового порядку та довести Заходу, що більше не в ізоляції? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Жодної перемоги у Путіна в Казані не сталося

Екс-дипломат, політичний експерт, колишній заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан так прокоментував ситуацію:

"На перший погляд Захід, загалом демократичний світ, зазнав нищівної дипломатичної поразки від авторитарного світу. Адже складно пригадати, настільки широке зібрання держав, які уособлюють собою авторитаризм. Як підрахували оглядачі, в Казані фактично зібрались лідери держав, які репрезентують близько половини населення земної кулі. Але це тільки на перший погляд".

Експерт наголошує, якщо подивитися ширше на те, що відбулося, треба відзначити декілька суттєвих моментів, як в майбутньому вплинуть на подальший розвиток міжнародної ситуації у світі.

"По-перше авторитаризм дійсно переграє демократію і є чемпіоном у використанні брудних методів ведення дипломатичної діяльності. Коли, наприклад, організовувався саміт миру, росіяни робили все для того, щоб його зірвати, не допустити приїзд максимально великої кількості держав. Коли ж організовувався саміт БРІКС в Казані, то, зрозуміло, що ні США, ніхто інший нічого подібного не робили. В результаті росіянам й вдалося забезпечити таке широке представництво в Казані", – зазначив екс-дипломат.

Вадим Трюхан вважає, що демократичному світу потрібно винести урок з цієї події і навчитися вести більш жорстку дипломатію по відношенню до таких країн як Росія, Іран, Китай та їх поплічники.

"Другий пункт – в Казані зібралися держави з абсолютно різними національними інтересами. Індія та Китай мають суперечки по кордонам і є конкурентами в регіоні. Відповідно, вони приїхали туди, як то кажуть, подивитися один на одного і використати нейтральний майданчик для того, щоб певним чином звірити годинники. Президент Бразилії через надуману причину взагалі не приїхав в Росію, включився лише по відеозв'язку. Відтак, говорити про те, що Росія об'єднала третій світ абсолютно не доводиться. Кожен, хто приїхав в Казань – мав свої цілі. Але на тлі цієї удаваної, ніби дипломатичної поразки Заходу, насправді помітний явний дипломатичний провал Росії. Адже ключове для них – це об'єднання навколо себе якомога більшої кількості партнерів та союзників для того, щоб все-таки перемогти Україну. Проте на 43 сторінках казанської декларації БРІКС не знайшлося місця для виправдань Росії по окупації України. Там є лише одна згадка і то дуже нейтральна. В ній говориться про те, що учасники нагадали про свої національні позиції по відношенню до ситуації в Україні. Більше того, в декларації підкреслюється, що потрібно дотримуватися Статуту ООН", – зазначив Вадим Трюхан.

Він зауважив, якщо говорити простою мовою, то те, що відбулося стало для Путіна "дипломатичним ляпасом". Причому "ляпасом" вдома в Казані.

"І мені здається, що таким чином в Путіна ще більше похитнеться впевненість під його ногами в можливість якоїсь гучної перемоги над Україною. Думаю, що після цього саміту як мінімум тактика, а, можливо, і стратегія дій по відношенню до війни в голові Путіна буде змінюватись. І треба очікувати, що будуть внесені чергові корективи в дипломатичні зусилля Росії по примушенню України до капітуляції або до невигідного миру", – зазначив експерт.

Вадим Трюхан зазначив, що, резюмуючи, варто акцентувати на тому, що, незважаючи на те, що багато російських піарників будуть розповідати не тільки своєму плебсу, а й по всьому світу, що Путін отримав велику дипломатичну перемогу, Україні потрібно бути спокійною.

"Ніякої гучної перемоги там немає. Навіть навпаки. І, мені здається, що тепер Захід ще більше активізується в підтримці України. Зокрема підтвердженням цього вже є те, що на фоні цього саміту відбулися дві практично орієнтовані події, а саме – остаточне ухвалення в Євросоюзі рішення про виділення 35 мільярдів євро на підтримку України, а також прийняття рішення Сполученими Штатами Америки про надання 20 млрд євро для України. Ці рішення означають, що в 2025 рік Україна може дивитися з оптимізмом і розраховувати на те, що фінансово і економічно вона буде стабільна", – підсумував співрозмовник порталу "Коментарі".

Ми вже свідки майже фізичного розділу світу на полюси впливу

Політичний експерт Світлана Кушнір зазначила, що саміт БРІКС у Казані мав бути тріумфом Путіна. В принципі, він ним і став.

"Фактично саміти БРІКС, ШОС, ОДКБ для російського володаря є противагою G7, G20 та НАТО. Звичайно, що пошук шляхів вирішення проблеми воєнних конфліктів по всьому світу є темою чутливою і вона притягує до себе увагу. Звичайно, що показати Казань президентам Африки, Близького Сходу, країн Азії – це зовсім не те, що показувати якесь місто, де й газу немає (близько 30% населення РФ не має газопостачання). Казань стала вітриною російського масштабного оновлення, як і Москва чи Петербург", – зазначила експерт.

При цьому Світлана Кушнір зауважує, якщо ж говорити по суті, то ми з вами усі свідки майже фізичного розділу світу на полюси впливу. І той факт, що на Казанський саміт приїхав Китай в особі Сі Цзіньпіна – промовистий факт з ким РФ буде наступні десятиліття.

"А щодо згадки Статуту ООН, то це таке ієзуїтство: країна, яка має гарантувати безпеку і примирювати сторони у конфліктах, веде десять років війну на знищення цілої європейської країни та етносу. Те, що Палестині, Ізраїлю, Сирії присвячено по декілька пунктів резолюції, а Україні лише побіжно 36 за ліком – більш, ніж прозоро свідчить про ставлення офіційної Москви до втрати власних ресурсів та власних людей. Просто начхати. Ще нові народяться, а нам тут і зараз треба наїстися і накрасти, а ще більше – побряцать зброєю, "аби усі боялись, аби не потикались". І болюча для Кремля тема Курської операції аж надто травмує самозакоханість у свою велич очільника РФ", – констатувала Світлана Кушнір.

Читайте також на порталі "Коментарі" - чи дійсно БРІКС може стати антизахідним блоком: Моді зробив заяву.