Головна Новини Суспільство події Десять мільйонів на дослідження гомосексуалістів: українців обурило рішення МОЗ
commentss НОВИНИ Всі новини

Десять мільйонів на дослідження гомосексуалістів: українців обурило рішення МОЗ

Експерти розповіли, хто заплатить за дослідження геїв в Україні

5 лютого 2021, 13:25
Поділіться публікацією:

Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України оголосив десятимільйонна тендер на проведення досліджень гомосексуальних відносин між чоловіками. На подачу заявки дається місяць. Кінцевий термін — 5 березня 2021 року. Точна сума фінансування проекту становить 10 240 669 гривень.

Десять мільйонів на дослідження гомосексуалістів: українців обурило рішення МОЗ

Дослідження гомосексуалістів. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

У Центрі громадського здоров'я пояснили, чому вони замовили дослідження про можливі ризики інфікування ВІЛ, гепатиту та сифілісу серед чоловіків, що мають секс з чоловіками за 10 млн грн. Відзначають, що біоповедінкові дослідження є нормальною практикою в усіх країнах світу. Вони дозволяють епідеміологів зрозуміти:

— як люди, що знаходяться в групі ризику до інфікування якоюсь хворобою, поводяться;
- як вірус або інфекція поширюється;
- як зробити програми з профілактики ефективними і доступними.

Проте, новина про проведення дослідження викликала величезний резонанс в українському суспільстві. Справа і в сумах, і морально-етичних аспектах. "Коментарі" розбиралася в ситуації разом з експертами.

Думка українців

Кандидат юридичних наук, голова адвокатського об'єднання "Войченко і Дульський" Сергій Войченко впевнений: "В умовах тотальної розрухи медицини, у світлі останніх подій, коли горять лікарні в яких гинуть люди, проведення такого тендеру є знущанням над українцями і фактично плювком в обличчя людей".

На думку експерта, боротися варто було б, перш за все, не з наслідками, а з передумовами. І витратити ці кошти на пропаганду здорового способу життя, на підтримку традиційних сімейних цінностей і молодих сімей, в підтримку розвитку медицини. Це, вважає Сергій Войченко, було б найбільш оптимальним рішенням у ситуації, що склалася.

"Сумнівно виглядають і пояснення, які намагаються подавати в деяких ЗМІ. Мовляв, це ж кошти не з державного бюджету, — зазначає експерт. — Хоча так толком і не ясно, хто фінансує цю кампанію. Якщо це просто іноземна організація намагається надати кошти для того, щоб досліджувати українців, то чи хочеться людям, навіть і нетрадиційної орієнтації, бути піддослідними для когось? "

На думку Сергія Войченка, все виглядає, як чергова спроба познущатися над Україною.

"Те обурення, яке викликав цей тендер, вважаю абсолютно закономірним, — підкреслює він. — Правда, доводиться з жалем констатувати, що, на думку українців ніхто особливо вважатися не буде".

Необхідність проведення дослідження

"В Інтернеті чергове викриття століття. Міністерство охорони здоров'я виставило на тендер на Prozorro дослідження, яке стосується геїв. І, дійсно, 10 млн гривень бюджетних грошей витратять на маргінальні верстви населення. На перевірці виявилося, що все набагато цікавіше", — зазначає політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку (УЦОР), кандидат філософських наук Юрій Подорожний.

Він підкреслює, що дійсно на Prozorro є такий тендер. Дослідити збираються геїв і наркозалежних, які надають сексуальні послуги.

"Кошти виділені США, організаціями, що здійснюють боротьбу з ВІЛ/СНІД, саме Україні — як країні, в якій найвищий в Європі рівень поширення цієї інфекції, — зазначає Юрій Подорожний. — У цій історії, перш за все, вражає, м'яко кажучи, архаїчність суджень і жлобство, рівень якого зашкалює. Ми дійсно є країною, в якій як суспільство, так і держава ставляться байдуже до людей та їхніх проблем. Ми готові відвести на плаху кожного, хто не відповідає цей вигадані моралі, яка завжди дивує цинізмом і звучить з вуст людей невихованих і не освічених. І суспільство махає гривами в такт цим ідіотським заявами. "Геїв спалити!" — кричать заводили. "Спалити, спалити" — радіють добропорядні громадяни. "Повій згвалтувати!" — бадьоренько істерії вони. "Мммм, звичайно, а що з ними ще робити, як гвалтувати?" — міркують люди, які тільки що вийшли з недільної служби".

На думку експерта УЦОР, в Україні зараз — хворе суспільство, яке практично не відчуває співчуття до іншого.

"І як би банально це не звучало, але ми не станемо людьми в широкому сенсі цього слова, ми приречені на самознищення. І не важливо, чи буде це знищення держави або знищення геїв, не співчуття до наркоманів або не співчуття до наших старих, — міркує Юрій Подорожний. — А що стосується гучного тендера... Я дуже шкодую, що це дослідження проводяться за американські кошти. Що нам в Україні не вистачає розуму зрозуміти необхідність медичних досліджень. Може, тому так відбувається, що ми самі на собі поставили хрест? "

Раніше "Коментарі" писали, що США повертаються до політики часів Барака Обами з питань ЛГБТ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини