Депутат Київоблради Павлушко фіктивно розлучився з дружиною, щоб отримати 30 га землі — ЗМІ

Павлушко є власником великої земельної ділянки в Київській області

Депутат Київської обласної ради від фракції "За Майбутнє", екскерівник Аграрної партії в Переяслав-Хмельницькому районі Київської області Юрій Павлушко начебто фіктивно розлучився з дружиною, щоб роздобути 30 га наділів, які належать громаді. Про це пише регіональне видання "Новий погляд", посилаючись на відповідні судові документи.

Видання нагадує, що Павлушко є власником великої земельної ділянки в Київській області. Зокрема, згідно з його декларацією, депутат має 155 паїв у колишніх Переяслав-Хмельницькому і Яготинському районах.

За даними опублікованих "Новим Поглядом" судових документів, у липні 2014 року дружина Юрія Павлушка Тетяна звернулася до Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області і просила здійснити поділ майна подружжя в процесі розлучення.

Однак в декларації Павлушко вказував Тетяну як дружину, хоча за документами вони розлучилися ще в 2014-у.

"Сторони уклали мирову угоду. Тетяні Костянтинівні відійшло все майно, починаючи від матраців, диванів, меблів, найрізноманітнішої техніки для дому, автомобілів, а Юрію Івановичу суд присудив земельні ділянки на 30 гектарів. [...] Виявляється, земельні ділянки до цього моменту були в колективній власності на землю Колективного сільськогосподарського підприємства імені Леніна, с. Соснова Переяслав-Хмельницького району Київської області", — повідомляється в матеріалі.

За даними авторів, ці землі повинні знаходитися в комунальній власності жителів Студениківської ОТГ.

"Суд пішов далі і в цьому рішенні по справі про розподіл майна сім'ї Павлушків наступним пунктом позбавляє громадян права розпоряджатися цими земельними ділянками. Цитата з рішення суду: "Скасовано Державний акт на право колективної власності на землю серії КВ, зареєстрований в Книзі записів державних актів на право колективної власності на землю по №19 від 18 березня 1996", — йдеться в матеріалі.

За даними авторів статті, суддя, який виніс таке рішення, зараз очолює районний суд.

У 2021 році була подана апеляція на це рішення до Київського апеляційного суду, який скасував постанову 2014 року. Скаргу в апеляцію подала жителька села Соснова.

Апеляційний суд, як повідомляє "Новий погляд", скасував передачу землі Павлушку Переяславським судом. Це підтверджують копії відповідних судових документів. Згодом, Верховний суд України це скасування підтримав.

"Тільки з відкритих даних можна підсумувати, що Студениківська ОТГ недоотримала за оренду землі від 2 до 4 мільйонів гривень. Активні громадяни повинні простежити, щоб їх спільне майно було їм повернуто, земельні ділянки належним чином використовувалися орендарями відповідно до чинного законодавства України, а громада отримувала за це дивіденди", резюмують журналісти" Нового погляду ".