День української державності: нова дата, історія та значення свята

Чому День української державності встановлено на честь князя Володимира

Сьогодні, 15 липня, Україна вперше святкує День української державності за новою датою. Раніше це державне свято відзначалося 28 липня. Цей день ми відзначаємо на згадку про святого рівноапостольного князя Володимира, на честь Дня хрещення Київської Русі – України. Цей день мав би бути неробочим, як інші державні свята. Проте в умовах воєнного стану День української державності не є вихідним.

Портал "Коментарі" розповідає, що це за свято, яке значення він відіграє у становленні України і що означає з історичного та політичного боку.


Коли перенесли свято День української державності

Свято на честь Дня хрещення Київської Русі - України було започатковано третім президентом України Віктором Ющенком. Указ про відзначення цього дня 28 липня було видано влітку 2008 року в рамках святкування 1020-річчя хрещення Київської Русі. Ющенко обрав цю дату в день пам'яті князя Володимира, наголосивши на значенні православних традицій в історії та розвитку українського суспільства та держави.

Менш як за рік до повномасштабного вторгнення Росії президент України Володимир Зеленський ініціював святкування цього ж дня Дня української державності. Відповідний указ він підписав на Майдані Незалежності у 30-ті роковини Незалежності України, 24 серпня 2021 року.

Документ закріпив ідею щорічного святкування 28 липня – у День хрещення Київської Русі-України. Цього дня Україна вшановує одного з перших своїх державників – святого рівноапостольного Володимира Великого, князя Київського.

В указі Зеленського наголошувалося, що історія української державності сягає корінням за часів заснування Києва та розквіту держави за князя Володимира Великого. Він прийняв християнство 988 року, що стало "цивілізаційним вибором Київської Русі".


Україна як спадкоємиця Київської держави

Україна вважає себе спадкоємцем Київської держави через: Галицько-Волинське князівство, Українську козацьку державу, Українську Народну Республіку, Західно-Українську Народну Республіку, Українську Державу, Карпатську Україну, сучасну незалежну Україну, що відновила державність Актом проголошення незалежності від 9 грудня 1991 року на всенародному референдумі.


Яких видатних українців вшановують у День української державності

В указі Зеленського наголошувалося, що у День державності українці вшановують пам'ять "видатних представників національної еліти та борців за державність та незалежність України", включаючи Тараса Шевченка, Миколу Костомарова, Володимира Антоновича, Михайла Драгоманова, Івана Франка, Лесю Українку, Михайла Грушевського.

Зеленський заявив: "Ми - молода сім'я зі славної династії Київської Русі - України. З роду засновників, хрестителів, хоробрих і мудрих людей, козацького роду. Ми не сироти і не знайдені. Ми нащадки могутньої країни, яка була центром Європи".

Він зазначив, що тут розпочалося православ'я, зародилася старослов'янська мова, прабатьком якої є сучасна українська мова. "Зародження нашої державності ми відзначатимемо у день розквіту нашої державності - у день Хрещення Київської Русі - України", - сказав він.

24 серпня 2021 року президент виступив із промовою у Верховній Раді, попросивши народних депутатів зробити День української державності вихідним. Для цього до парламенту було внесено спеціальний законопроект (№5864), який Рада ухвалила 31 травня 2022 року, додавши нове свято до переліку державних.


Чому дату свята День української державності перенесено

Починаючи з 2024 року, Україна відзначає День української державності 15 липня замість 28 липня.

Це рішення Верховна Рада затвердила 14 липня 2023 року, ухваливши закон про зміну дат трьох свят:

Різдво Христове - 25 грудня замість 7 січня,

День української державності – 15 липня замість 28 липня,

День захисників та захисниць України – 1 жовтня замість 14 жовтня.

Зміна пов'язана із зміною церковного календаря. 2023 року Православна церква України (ПЦУ) та Українська греко-католицька церква (УГКЦ) перейшли на новоюліанський календар замість юліанського, якого дотримується російська церква. Згідно з новим календарем, 15 липня відповідає 28 липня за старим юліанським календарем - тому День української державності перенесено на цю дату.

Таким чином, свято відзначається в день вшанування хрестителя Київської Русі, князя Володимира Великого, але за новим церковним календарем. Перенесення свята підтримав Володимир Зеленський. У записці пояснення його законопроекту зазначалося, що мета нововведення - "відмова від російської спадщини" і нав'язування Росією відповідних дат.