Де в Україні найдорожче і найдешевше знімати квартиру

Ужгород – новий лідер з оренди житла: що відбувається на ринку нерухомості України

Ринок нерухомості України продовжує дивувати несподіваними поворотами. За останніми даними ЛУН Статистики, Ужгород несподівано вирвався вперед, ставши найдорожчим містом для оренди житла, випередивши навіть Київ. Середня вартість однокімнатної квартири в Ужгороді перевищила 17 000 гривень, що робить його привабливим, але дорогим варіантом для тих, хто шукає нове місце проживання.

Ужгород – новий лідер, Київ – на третьому місці

Згідно з аналізом ЛУН, запит "Хочу переїхати в інше місто, але не знаю яке та як обрати" став найпопулярнішим за останні 2,5 роки. У відповідь на це ЛУН склав рейтинг ТОП-5 міст з найдорожчою орендою та визначив найбільш бюджетні обласні центри. Львів займає друге місце з середньою вартістю однокімнатної квартири 16 500 грн, а Київ – третє з 15 000 грн.

Бюджетні варіанти та несподівані аутсайдери

Серед міст з відносно доступною орендою житла виділяються Чернівці (12 300 грн), Івано-Франківськ, Кропивницький, Полтава та Рівне (12 000 грн). Вінниця та Дніпро пропонують схожі ціни – 11 500 та 11 000 грн відповідно. Ще більш бюджетні варіанти можна знайти в Черкасах (10 000 грн), Хмельницькому (9 500 грн) та Тернополі (9 400 грн).

Несподівано, Одеса, яка раніше вважалася дорогим містом, опустилася на 14 місце в рейтингу. Оренда однокімнатної квартири тут коштує в середньому 7 000 грн.


Війна та ціни на нерухомість

Найбільш доступні варіанти оренди можна знайти в містах, які найбільше постраждали від війни: Харкові та Херсоні. Середня вартість однокімнатної квартири в цих містах становить лише 4 000 грн. Наближеність до прифронтових зон та потенційна небезпека безпосередньо впливають на ціни на нерухомість.

Експерти пояснюють різкий стрибок цін у деяких містах кількома факторами: зростанням попиту на оренду через внутрішню міграцію, обмеженою пропозицією на ринку та загальною інфляцією.