Давид Арахамія зазначив, що візьме на контроль ситуацію із законопроектом "про військових злочинців"

Так званий "Закон про військових злочинців" так і не підписав президент

Голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що проконтролює підписання президентомзаконопроекту №2689 – так званого "закону про військових злочинців", який дозволить судити підозрюваних у військових злочинах та злочинах проти людяності. Про це він сказав в Одесі на з'їзді депутатів місцевих рад, пише 112 юа.

"Коли ми його приймали, то були дві протилежні позиції. Міжнародні юристи говорили, що потенційно може бути потім багато справ проти України в Європейському суді з прав людини. Була ще думка наших локальних юристів, які захищають наших бійців. Мені здається, що тому і затримка - треба визначитися, чи потрібні будуть якісь доопрацювання у вигляді вето, чи треба підписувати, а потім можливо робити якісь зміни", - заявив Арахамія.

Він додав, що не знає точних причин чому президент не підписав законопроект.

Законопроект №2689 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права" ухвалили в парламенті ще у травні 2021 року – його підтримало 248 народних депутатів, здебільшого члени партії "Слуга народу". Автор законопроекту – чинний міністр внутрішніх справ Денис Монастирський. У червні 2021 року законопроект передали на підпис президенту, але він досі був підписаний, не повернений на доопрацювання.

У зв'язку з 94-ю статтею Конституції України президент України протягом п'ятнадцяти днів після отримання закону підписує його, приймаючи до виконання, і офіційно оприлюднить його або повертає закон зі своїми мотивованими та сформульованими пропозиціями до Верховної Ради України для повторного розгляду". Закон передали Офіс президента не коментував це затягування.