Цюрихський кінофестиваль скасував показ російської пропагандистської стрічки

Фільм про окупантів на Цюрихському кінофестивалі: показ скасовано, конкурс продовжується

Цюрихський кінофестиваль відмовився від показу пропагандистської стрічки "Росіяни на війні" російської режисерки Анастасії Трофімової. В останню мить перед стартом фестивалю, який відбудеться з 7 по 12 жовтня в Цюриху, організатори вирішили скасувати показ фільму, що викликав різку реакцію МЗС України та численних громадських активістів.

Фільм "Росіяни на війні", який був знятий на територіях тимчасово окупованих Донецької та Луганської областей, спрямований на покращення іміджу російських окупантів, представляючи їх як "звичайних людей". МЗС України негайно зреагувало, вказуючи на неприпустимість сприяння російської пропаганди на міжнародній арені та обіцяло боротися за культурну ізоляцію Росії.

"Міністерство закордонних справ України дякує за рішення Цюріхського кінофестивалю про відміну публічних показів фільму "Російські на війні". Росія не повинна бути присутньою на міжнародній культурній арені", - йдеться в повідомленні.

Проте, не дивлячись на скасування публічного показу, Цюрихський кінофестиваль залишив "Росіяни на війні" в конкурсній програмі фестивалю. Фільм змагатиметься за нагороду "Золоте око" разом із іншими 14 номінантами.

Читайте також на порталі “Коментарі” - На Міжнародному кінофестивалі в Торонто було скасовано показ фільму "Російські на війні", режисер якого Анастасія Трофімова з Росії. Це рішення ухвалив канадський громадський мовник TVO після того, як проти показу виступило українське МЗС і багато людей висловили своє незадоволення акціями протесту. Фільм був показаний лише невеликій групі журналістів, хоча планувався до загального перегляду.