Як відрізнити рідкісні 50 копійок та продати їх за тисячі

Секрети нумізматики: монети 50 копійок можуть коштувати до 11 тисяч гривень

Ваші старі 50 копійок можуть коштувати тисячі гривень. Колекціонери готові платити до 11 тисяч за рідкісні екземпляри, які здаються звичайним дріб'язком. Справжні скарби можуть бути прямо у вашому гаманці, і якщо пощастить, вони виявляться набагато ціннішими, ніж ви думали.

Один з таких "монетних діамантів" - 50 копійок 1992 різновиду 3ВАг. За таку монету фахівці готові заплатити від 4000 до 11000 гривень. Чим вона особлива? Головна відмінність — товстий середній зуб тризуба. У неї є й інші прикмети: діаметр малюнка 17,7 мм, грон №1 з чотирма виразними ягодами, при цьому п'ята ягода злилася з вінком, а гурт у монети гладкий. Це робить її реальним об'єктом полювання для нумізматів.


Але це далеко не єдина цінна монета, яка може лежати серед вашої дрібниці. Наприклад, 50 копійок 2001 року — монета, яка була випущена лише у 5 000 екземплярів. Знайти таку монету у користуванні — як виграти лотерею. Тим не менш, на аукціонах вони іноді з'являються. Ціна за таку рідкість починається від 2000 гривень.


Є й інші екземпляри, які здатні здивувати своїм цінником. Наприклад, 50 копійок 1994 різновиду 1.1АГм. Цю монету відрізняють маленький отвір у нижній частині тризуба, трапецієподібний проміжок між листком і відростком, а також гурт із дрібною насічкою. Колекціонери готові викласти за неї від 2000 до 4000 гривень.


Втім, на цьому монетні сюрпризи не закінчуються. У зверненні зустрічається ще один цікавий різновид - 50 копійок 2АГм. Ці монети мають великі отвори в тризубці, а вартість їх варіюється від 5 до 30 гривень. Звичайно, така ціна здається скромною в порівнянні з іншими рідкісними екземплярами, але для колекціонерів-початківців і вона може стати стартом в нумізматиці.