Ціни на пальне на АЗС знизяться: коли це відбудеться

Є всі передумови, що після падіння цін на нафту відбудеться падіння цін і на пальне

Багато хто з експертів прогнозує падіння ціни на нафту, а відтак і падіння цін на пальне. Отож для багатьох автовласників актуальне питання, як скоро ціни на українських АЗС можуть знизитися, враховуючи нещодавній їх стрімкий стрибок. Про ситуацію в ефірі загальнонаціонального телемарафону розповів директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Загальний тренд щодо зниження ціни на бензин та дизель України може не торкнутися

Експерт зазначив, що сьогодні ціна на пальне на українських АЗС визначається не конкурентною боротьбою, а визначається добутком трейдерів.

"На жаль, на сьогодні в нас немає серйозної боротьби з тими, хто зловживає своїм монопольним становищем. Якщо держава не включить свої ричаги з антиконкурентними проявами, то загальний тренд щодо зниження ціни на бензин та дизель України може не торкнутися і ціна на пальне не знизиться. Якщо буде боротьба з тими, хто створює картелі і з тими, хто зловживає своїм монопольним положенням, тоді буде знижуватися паралельно зі зниженням цін на нафту і ціна на бензин", – зазначив Володимир Омельченко.

Щодо ситуації з запасами пального після прицільного обстрілу Росією наших нафтобаз експерт зазначив, що як такого залишку запасу пального в Україні зі зрозумілих причин зараз немає.

"В основному вся галузь нафтопродуктозабезпечення працює з коліс, тобто приїжджає бензовоз і відразу зливає бензин на АЗС. Потім знову їде за новою партією, в такому режимі працюємо", – резюмував експерт.

Дефіцит пального в Україні зумовлений високим попитом серед населення

Щодо ситуації з пальним також своєю думкою поділився директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.

За його словами, зараз в Україну надходить приблизно стільки ж палива, скільки і до повномасштабного вторгнення російських військ, а те, що досі є черги на АЗС, то цьому пояснення у великому попиті серед населення.

Експерт вважає, що одна причина витікає з іншої. Тобто ціна на паливо формується також виходячи з того, що є великий попит, тобто причиною підвищення цін на бензин, газ та дизель є великий попит на пальне. Якщо попит впаде, то цілком вірогідно, що і ціни можуть знизитися.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Захід втрачає інтерес до війни: експерти розповіли, чому так відбувається – чим це небезпечно для України.