Чому в Україні тепло, а в Польщі та Чехії затопило: пояснює експерт

Тепла осінь в Україні викликає повені в Європі

Центральна Європа стикається із масштабними повенями на тлі аномально теплої осені в Україні. Олег Лістопад, експерт Мережі захисту національних інтересів АНТС, в ефірі Українського радіо наголосив, що глобальні кліматичні зміни та збільшення концентрації парникових газів в атмосфері стають основними причинами цих явищ. За його словами, ситуація вимагає не лише міжнародної уваги, а й негайних дій щодо адаптації та пом'якшення наслідків зміни клімату.

Останніми роками метеорологічні умови у Європі значно змінилися. За словами Листопада, циклон, що прийшов у регіон, приніс із собою сильні опади, що стало каталізатором для поточних паводків у Польщі та Чехії. Експерт зазначає, що подібні екстремальні погодні умови відбуваються все частіше через зростання глобальних температур та збільшення вологості в атмосфері.

Нічого в цьому особливого немає. Питання в тому, наскільки ці явища сильні, і наскільки вони часто відбуваються. Ось це вже наслідки того, що називають фахівці зміною клімату, коли глобальна середньостатистична температура збільшується, а вона збільшується через те, що до атмосфери потрапляють парникові гази, тобто в атмосфері збільшується кількість вуглецю, вуглекислого газу, і через це атмосфера нагрівається", - сказав Листопад.

Фахівець також звернув увагу на так звані "червоні лінії" - умовні межі, які визначають максимально можливий рівень підйому води у разі екстремальних паводків. Ті, хто будує житло нижче за ці лінії, не можуть розраховувати на компенсацію збитків від держави або на вигідне страхування.

"Для подій, які трапляються з такою великою силою раз на 50 років, приблизно зрозуміло, куди може піднятися вода - ці умовні лінії накреслені на картах, і хто будується нижче за ці лінії, жодних компенсацій від держави він не отримає. І ніяка фірма страхувати, якщо і буде, то під такі відсотки, що власник такої нерухомості не захоче страхуватись”, - зазначив він.