Чому декларації деяких чиновників стали секретом: відповідь НАЗК

У НАЗК не змогли прокоментувати вилучення декларацій чиновників

Нещодавно увагу громадськості привернула інформація про те, що декларації Ігоря Семиноги, який обіймає посаду заступника начальника Державної екологічної інспекції в Закарпатті, були прибрані з публічного доступу. Це сталося після змін у законі, які дозволяють ховати інформацію про майно та доходи певних чиновників під час воєнного стану.

У законі, що набув чинності у вересні 2023 року, зазначається, що декларації осіб, що виконують важливі державні або місцеві функції, можна не показувати громадськості, якщо є певні обґрунтування. Таке нововведення викликало чимало питань про можливе приховування доходів.

Декларація пана Семиноги за 2021 рік, яка раніше була доступна, показувала, що він володіє двома квартирами та двома автомобілями і має значні грошові активи. Але після законодавчих змін ця інформація зникла з реєстру.

НАЗК відповіло на звернення журналістів, пояснивши, що під час війни важливо зберігати баланс між бажанням громадськості знати про майно чиновників та необхідністю захистити цю інформацію заради безпеки. Закон передбачає чіткі умови для таких випадків, і кожне вилучення декларацій має бути обґрунтоване.

“У зв’язку з цим інформація про суб’єктів декларування, декларації яких було вилучено з відкритого доступу за поданням відповідного органу, та ініціаторів вилучення декларацій, а також копії таких подань на запити та листи не надаються, оскільки шкода від поширення такої інформації переважає суспільний інтерес у її отриманні, будь-яке розголошення такої інформації може завдати шкоди суб’єктам декларування або членам їх сімей”, - зазначили в НАЗК.

Хоча НАЗК підкреслює, що не може обговорювати конкретні декларації, в яких діють заходи безпеки, ця позиція викликає стурбованість серед населення.


Читайте також на порталі “Коментарі” - У квітні поточного року під час ефіру програми "Новий відлік" на каналі "Перший" між депутаткою від "Голосу" Інною Совсун і колишньою заступницею міністра оборони Анною Маляр виникла суперечка стосовно мобілізації та ротації військових. ЗМІ вибухнули заголовками про те, що "Маляр довела до сліз дружину військового (Совсун)". Водночас у депутатки, якщо вірити її двом останнім деклараціям про доходи, офіційно чоловіка немає.