Чи варто платити податок із чайових: Гетманцев розставив крапки над "і"

Данило Гетманцев про податки на чайові: «Будь-який дохід має бути оподаткований»

Данило Гетманцев, голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, дав інтерв'ю одному з українських YouTube-каналів, де обговорив податкову ситуацію в ресторанному секторі. Головні акценти були зроблені на проблемах із двома чеками, тіньових схемах та податках із чайових.

Гетманцев підкреслив, що він активно спілкується з представниками ресторанного бізнесу та добре обізнаний із ситуацією на ринку.

"Я дуже широко спілкуюсь з людьми, з представниками цього бізнесу. Нехай не буде в них ілюзій, що я не бачу, що відбувається. Я знаю дуже добре ситуацію на цьому ринку, до речі, не тільки на цьому", – заявив він.

За його словами, проблеми у ресторанному секторі включають використання подвійних чеків та уникнення фіксації продажів у касових апаратах. Це призводить до заниження обсягу доходів і, як наслідок, до несплати податків у повному обсязі. Однак він зауважив, що з точки зору фіскального потенціалу, ця галузь не є першочерговою для податкових перевірок.

Наразі податкова служба сконцентрована на інших галузях, зокрема на торгівлі товарами, включаючи продукти харчування та електроніку.

"Сьогодні податкова працює над контролем торгівлі різноманітними товарами, і тільки після того, як ці ринки будуть виведені на чистий рівень, ми будемо думати про інші галузі", – зазначив Гетманцев.

Ведучий поставив Гетманцеву пряме запитання: "Чи потрібно платити податки з чайових?" Політик відповів, що будь-який дохід підлягає оподаткуванню згідно з законом.

"Податки треба платити з будь-якого доходу. Ми з вами не повинні підміняти закон якимись судженнями щодо нього", – підкреслив він.

На запитання про те, чи залишає сам Гетманцев чайові, він зізнався, що так, але додав, що не часто відвідує ресторани. "Так, залишаю, але буваю у ресторанах нечасто", – відповів він з усмішкою.