Чи в правильному напрямку рухається Україна: стало відомо, що думають українці

Серед наших співвітчизників зменшується відсоток тих, хто вірить, що країна рухається у правильному напрямку

Частка українців, які вважають, що Україна рухається у правильному напрямку, продовжує зменшуватись. Як передає портал "Коментарі", про це свідчать результати соцопитування, яке провела соціологічна служба Центру Разумкова.

Соціологи зазначають, що після початку повномасштабної агресії Росії проти України частка громадян, які вважають, що події в Україні розвиваються у правильному напрямку, суттєво зросла (з 20% у грудні 2021р. до 51% у вересні-жовтні 2022р., досягнувши найвищих показників) у лютому-березні 2023 р. (61%), після цього спостерігається тенденція зниження цього показника. За даними останнього опитування, частки тих, хто вважає, що події в Україні розвиваються у правильному напрямку (41%) і тих, хто дотримується думки, що вони розвиваються у неправильному напрямку (38%), статистично значимо не відрізняються (21% не визначились).

Згідно з результатами опитування за грудень, 45% українців вважали, що події розвивалися у правильному напрямку, 33% – що у неправильному, 21,5% – не визначились.

Як показали результати опитування за січень, найчастіше громадяни вказують на погіршення ситуації (порівняно з початком 2023 року) у таких сферах: рівень цін та тарифів (на погіршення ситуації вказали 86%), економічний стан країни (68%), рівень стабільності ( 64,5%), впевненість громадян у завтрашньому дні (63,5%), рівень добробуту їхньої родини (58%), ставлення громадян до влади (53%). 61% опитаних вказують на погіршення ситуації у країні загалом.

Також відносна більшість опитаних констатує погіршення ситуації у таких сферах: ставлення влади до громадян (46%), оплата праці (43%). Щодо дотримання законності державними службовцями, то приблизно рівні частки опитаних вважають, що тут погіршилася (41,5%) і що вона змінилася (39%).

Найчастіше громадяни вважають, що ситуація за минулий рік не змінилася у сфері пенсійного забезпечення (55%), охорони здоров'я (52%), свободи слова (51%).

Позитивні зміни, на думку громадян, найбільше стосуються обороноздатності країни (на її покращення вказують 51% опитаних) та міжнародного іміджу країни (50,5%)

Крім того, за даними опитування, 33% українців вірять, що Україна здатна подолати існуючі проблеми та труднощі протягом найближчих кількох років. 42% вважають, що Україна зможе подолати проблеми у більш віддаленій перспективі, і 9% – що Україна не здатна подолати існуючі проблеми (інші – не визначились).

Читайте також на порталі "Коментарі" - чи підтримують росіяни вторгнення в Україну і чи готові до затяжної війни: опитування.