Чи реально домогтися зняття із розшуку ТЦК: що потрібно зробити

Як вважає адвокат Руслан Ружицький домогтися зняття із розшуку ТЦК можливо, проте для цього потрібно набратися терпіння

Якщо військовозобов'язаний громадянин відмовляється виконувати свій громадянський обов'язок, наприклад, не оновлює дані чи ігнорує повістки, це може призвести до негативних наслідків. Одним із таких наслідків є включення до реєстру розшуку ТЦК, повідомив адвокат Руслан Ружицький. Він зазначив, що для уникнення "неприємних ситуацій через безпідставний розшук ТЦК" можна домогтися виключення своїх даних з бази АРМОР.

Отже, за словами адвоката, для того, щоб знятися з розшуку ТЦК необхідно звернутися до поліції із запитом, щоб дізнатися, чи перебуваєте ви в розшуку та чи отримували листи з ТЦК про доставку, а також який ТЦК скерував такий лист.

Далі, каже Ружицький, потрібно подати запит до ТЦК з питанням про причини скерування такого листа. Окрім того, за його словами, варто вимагати відкликання листа, якщо підстав для його скерування не було. Якщо ТЦК визнає, що лист був скерований без достатніх підстав, таку відповідь можна скерувати до поліції для деактивації даних про розшук.

Окрім того, адвокат зауважив, що на практиці це може бути не так просто, тому українцям слід бути готовими до труднощів.

При цьому Ружицький розповів про те, хто може потрапити до бази розшуку ТЦК. За його словами, раніше повідомлялося, що працівники військкоматів іноді маніпулюють внесенням до цієї бази, щоб залякати військовозобов'язаних громадян. У базі розшуку ТЦК перебувають лише ті чоловіки, які вчинили кримінальне правопорушення. Кримінальне провадження може бути відкрите за ухилення від мобілізації. Однак, особа вважатиметься підозрюваною лише після ухвали суду, слідчого або прокурора про оголошення в розшук.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, хто може втратити право на бронь від мобілізації.