Чи є толк від "угод про безпеку", підписаних з різними країнами: думка українців

65% українців схвалюють угоди з безпеки з партнерами, але мають сумніви щодо їх ефективності

Переважна більшість українців (65%) вважають, що угоди про безпеку, підписані з різними країнами світу, є корисними для зміцнення обороноздатності України. Як передає портал "Коментарі", про це свідчать дані опитування КМІС.

"Водночас важливо врахувати, що з них вважаються дуже корисними - 18%, а решта 47% вважають скоріше корисними (тобто здебільшого ставлення стримано-обережне)", - зазначають соціологи.

При цьому 27% українців стверджують, що ці угоди або не впливають на обороноздатність, або взагалі не приносять користі.

За даними опитування, 13% українців вважають, що угоди про безпеку дозволять отримати все необхідне для звільнення всіх територій та відсічі російської агресії у майбутньому. Ще 27% вважають, що ці угоди дозволять як мінімум стримувати ворога на нинішній лінії фронту та, можливо, звільнити окремі території. Тобто загалом на думку 40% угоди про безпеку здатні щонайменше стримувати ворога.

У той же час 51% українців вважають, що Україна отримає недостатню підтримку для ефективної протидії Росії.

Як зазначив заступник директора КМІС Антон Грушецький, оскільки фундаментальним є запит на безпеку, важливо, щоб самі українці вірили, що параметри домовленостей України з партнерами (нинішні та майбутні) справді створюють умови, коли можна відчувати принаймні відносної безпеки.

"Наразі серед українців є чималі сумніви", - сказав він.

На його думку, в умовах неможливості наразі членства в НАТО Україна може лише покладатися на договори про безпеку.

"Важко критикувати українців за обережність та сумніви. Українці пам'ятають сумнозвісний Будапештський меморандум, недостатньо своєчасну та в недостатній номенклатурі допомогу після повномасштабного вторгнення, залежність допомоги України від внутрішньої політики країн-партнерів", - констатував соціолог.

Читайте також на порталі "Коментарі" - не найближчі рік чи два: Столтенберг озвучив нові терміни, коли Україна приєднається до НАТО.