Британський словник Collins назвав слово року

У 2020-му лексикографи зареєстрували понад 250 000 випадків вживання слова "локдаун"

Пандемія коронавірусу залишила свій слід, подарувавши словнику Коллінза кілька визначень, які важливі для історії людства.

"Локдаун" (англ. Lockdown) оголошений словом 2020 року згідно зі словником Коллінза. Слово почали активно використовувати протягом пандемії коронавірусу.

Саме цей термін, на думку редакції словника, об'єднує в собі досвід мільярдів людей. У 2020-му лексикографи зареєстрували понад 250 тисяч випадків вживання слова проти 4 тисяч минулого року. Також визначили й інші терміни, пов'язані з пандемією COVID-19, такі, як "неоплачувану відпустку", "самоізоляція", "соціальна дистанція" і "коронавірус".

Відповідно до словника Коллінза, "локдаун" визначається як введення жорстких обмежень на пересування, соціальну взаємодію з людьми і доступ до громадських місць. Слово увійшло в загальний оборот, коли уряди більшості країн відреагували на поширення COVID-19 на початку цього року та оголосили карантин.

Лексикографи відзначили, що слід додати в словник не тільки ті слова, які пов'язані з пандемією. Протягом 2020-го відбулося кілька подій, які докорінно змінюють деякі аспекти життя людей.

Так, після смерті афроамериканця Джорджа Флойда з'явився ще один термін, який характеризує цей рік. Словосполучення "Black Lives Matter" (BLM), що в перекладі означає "Життя темношкірих важливі", активно використовувалося як гасло на мітингах проти расизму і несправедливості у всьому світі. Використання хештегів в соцмережах з цим закликом зросла на 581%.

Також в мережі з'явився новий термін Мегзіт (англ. "Megxit") - включає ім'я герцогині Меган Маркл і слово "брекзит" - вихід Великобританії з ЄС. Цим терміном описали процес відмови герцога і герцогині Сассекських від королівських обов'язків.

Нагадаємо, "Коментарі" повідомляли про те, що в Україні з'явився чат-бот, який переводить суржик.