Головна Новини Суспільство події Блокування неугодних владі Telegram-каналів: чим закінчиться «війна»
commentss НОВИНИ Всі новини

Блокування неугодних владі Telegram-каналів: чим закінчиться «війна»

Такі дії можуть бути частиною глобальної інформаційної зачистки

25 лютого 2021, 15:59
Поділіться публікацією:

Київський районний суд міста Харків наклав арешт на майнові права інтелектуальної власності окремих Telegram-каналів. Під судову "опалу" потрапили канали "Сплетница", "Легитимный", "Резидент", а також "Картель", через що доступ їх підписникам до контенту повинен бути закритий. З огляду на, що Telegram є месенджером, а не активним сайтом, у "Коментарів" знайшлося багато питань. Так чи легко закрити ці канали? Чим закінчиться "війна" Офісу президента з Telegram-каналами? Яка справжня причина цієї "війни"? Відповіді журналістам допомагав знайти експертний пул.  

Блокування неугодних владі Telegram-каналів: чим закінчиться «війна»

Суд вирішив закрити доступ до окремих Telegram-каналів. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Боротьба з вітряками

Голова адвокатського об'єднання "Войченко і Дульський", громадський діяч, кандидат юридичних наук Сергій Войченко, коментуючи ситуацію навколо Telegram-каналів, нагадав мем з Віктором Януковичем — "А хіба так можна було?".

Експерт підкреслює, що ще на початку лютого цього року СБУ оприлюднила список з близько 12 Telegram-каналів, які, на думку Служби, причетні до дестабілізації ситуації в країні.

"Служба безпеки України повідомила, що одного з організаторів цих каналів оголосили в розшук, що затримали жінку за підозрою причетності до їх діяльності. Надалі їй було оголошено підозру, обрано запобіжний захід і вона вийшла під заставу, повідомивши, що не має ніякого відношення до адміністрування цих каналів, — зазначає Сергій Войченко. — Як стверджують представники СБУ, діяльність цих Telegram-каналів була спрямована на дестабілізацію ситуації в країні, дискредитацію державних органів і т.д. Але швидше схоже на те, що таким чином влада намагається захиститися від критики, яка звучить в її сторону. Замість того, щоб боротися з олігархами, високими тарифами, долати бідність і покращувати життя українців, представники влади, схоже, вирішили за краще приглушити критичну інформацію про свою діяльність".

Те, що відбувається, нагадує боротьбу з вітряками, вважає експерт.

"Адже в сучасний час технологій, якщо хтось хоче знайти інформацію, він її знайде де завгодно. А закриття Telegram-каналів призведе тільки до їх збільшення, — пояснює Сергій Войченко. — Звичайно, якщо суд прийняв таке рішення (а будь-яке рішення суду повинно виконуватися), ми не можемо собі дозволити, як деякі представники влади, критикувати його. Хто не згоден — може подати відповідну апеляційну скаргу або звернутися до суду з вимогою про скасування арешту Telegram-каналів... По суті ж, можна говорити, що йде підготовка до кампанії майбутніх президентських виборів. І під такими приводами прибираються інформаційні джерела, які могли б вплинути на думку людей". 

Влада намагається закрити те, що закрити не може

На думку політичного експерта Михайла Залізняка, президент і його Офіс вибрали тактику "люби або помри".

"Закриття ротів пов'язано з катастрофічно падаючим рейтингом "Слуги народу". Кампанія із зачистки інформаційного простору напевно готувалася давно і просто стояла в листі очікування. Спочатку під удар потрапили неугодні телеканали, тепер — Telegram-канали. Можна стверджувати, що Зеленський зробив ставку на силове лобі в державі. І що "неправильні" Telegram-канали просто заважають Офісу президента і СБУ", — каже політексперт.

Железняк вважає, що влада показала повну некомпетентність, намагаючись закрити те, що закрити не може.

"Ну, нехай влада. Але при ній повинні бути, як мінімум, досвідчені технарі. Які пояснили б, що у провайдерів немає технічних можливостей, щоб обмежити або заборонити установку окремого акаунта для Telegram-каналу. Заблокувати канал в додатку може тільки власник облікового запису. Також Telegram-канал можуть закрити, якщо він навмисне (або ненавмисно) розголошує персональні дані. Жоден із каналів, які потрапили під удар, наскільки мені відомо, цього не робив", — зазначає Михайло Железняк.

На його думку, спецслужби можуть заборонити українським журналістам цитувати Telegram-канали, що потрапили в "чорний список". Але навряд чи здатні на щось більше.

"Повністю заблокувати Telegram в Україні навряд відважаться. Тим більше, що Офіс президента вже теж встиг нарости свої власні Telegram-м'язи. І нарощував їх нерідко, купуючи раніше незалежні Telegram-канали. Тепер же влада зачищає альтернативні думки. І те, що Telegram-спільнота змушена переходити в конфіденційний формат, інкогніто-формат, говорить про те, що свободи слова в Україні більше немає, — вважає політексперт. — А ще Офіс президента зробив безкоштовний піар провідним Telegram-каналам України, які продовжують працювати і різко збільшують число підписників".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" з'ясували, до чого може привести скандальне розсекречення Telegram-каналів, які працюють на Російську Федерацію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини