Блогерів не чіпати: що думають українці про інфопростір та вітчизняні медіа

Соціологічне дослідження показало, як ставляться українці до вітчизняних медіа

Мешканців України опитали щодо їх думок про інфопростір та джерела інформації. Переважна більшість дивиться телебачення (67%), отримують інформацію з соцмереж – 44% українців, із сайтів інтернет-ЗМІ – 29%, через месенджери – 16%. Про це відомо з сайту Фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва.

Українці хотіли б більше читати в новинах про викриття корупційних дій (таку відповідь обрали 46% опитаних), економічні огляди стану справ в державі та світі (41%), хороші новини про позитивні зміни (37%).

Також 34% опитаних вважають, що уряд не повинен контролювати діяльність блогерів, адже інтернет - це місце, де реалізується свободи слова громадян, а й саме регулювання не буде ефективним. Тоді як 30% навпаки говорять, що треба впроваджувати державне регулювання роботи всіх блогерів в мережі. Про важливість свободи слова перед захистом від дезінформації висловилися 41% респондентів.

На користь боротьби з дезінформацією виступили 42%. В той де час самі громадяни рідко звертаються до організацій, що перевіряють факти, таких лише 6% опитаних. Більшість (40%) шукають інформацію в альтернативних джерелах.

Громадяни найчастіше користуються Фейсбуком (56%), а от Інстаграмом (25%) та Вайбером (24%) лише по одній четверті опитаних. У телеграмі, який обирають лише 13%, найчастіше читають місцеві новини(20%), політику(20%), економічну ситуацію(16%), епідемічну ситуацію(15%), тематичні сторінки(18%).

Користувачі обирають медіа за певними критеріями: цікавим матеріалам віддають перевагу 57% опитаних, незаангажованості подачі інформації - 38%, оперативності - 38%, зручності подання новини - 33%, близькості поглядів - 29%.

Соціальне дослідження проводилося Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва з соціологічною службою Центру Разумкова в грудні 2021 року. Максимальна теоретична похибка опитування не перевищує 2,3%. Вибіркова сукупність становить 2018 респондентів з усіх областей, за винятком тимчасово окупованих територій.

Як повідомляв портал "Коментарі", іноземці висловили свої думки щодо міжнародної політики Росії під час опитування.