Головна Новини Суспільство події Антитютюнова стратегія ВООЗ виявилася провальною – ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Антитютюнова стратегія ВООЗ виявилася провальною – ЗМІ

Експерти вказали на помилки антитютюнової політики Всесвітньої організації охорони здоров'я

3 червня 2020, 15:34 comments1932
Поділіться публікацією:

Напередодні Дня відмови від тютюну 31 травня багато лікарів і медичних експертів по всьому світу закликали Всесвітню організацію охорони здоров'я переглянути свою тупикову антитютюнову стратегію "подорожчання і заборон". Про це пише "Фокус".

Антитютюнова стратегія ВООЗ виявилася провальною – ЗМІ

Повідомляється, що за останні два десятиліття по всій планеті були різко підвищені акцизи і ціни на сигарети, введені масові заборони на куріння в ресторанах та інших громадських місцях. Майже повністю заборонили рекламу цигарок в більшості країн. І в результаті таких масштабних заборон і обмежень за період з 2000 по 2018 р. кількість курців у світі, за даними ВООЗ, скоротилася лише на 4%.

За даними ВООЗ, станом на 2018 рік у світі продовжував "диміти" 1 млрд 337 млн курців. А щороку від хвороб, пов'язаних з палінням, у світі помирає понад 8 млн осіб.

У той же час, зазначає автор статті, посилаючись на досвід деяких розвинених країн, є більш розумний і більш успішний варіант боротьби із залежністю – дати курцям потенційно менш небезпечну альтернативу. Наприклад, за 2016-2019 роки продаж традиційних сигарет у Японії впав у 5 разів.

Як пишуть дослідники Медичного університету Південної Кароліни (США) та Університету Оттави (Канада), причина проста – у японських курців з'явилася потенційно більш безпечна альтернатива. Справа в тому, що в 2014-2016 роках на японський ринок зайшли системи нагрівання тютюну. Значна частина курців перейшли на нову продукцію, а частина – використовували її, щоб повністю покінчити з тютюновою залежністю.

"Ми без сумніву знаємо, що вейпинг та інші бездимні нікотинові продукти набагато менш небезпечні, ніж куріння. І ті, хто переходить на такі товари зі звичайних сигарет, вже в короткостроковій перспективі спостерігають поліпшення свого стану. Тим не менш, ВООЗ продовжує сприяти прямій забороні або жорсткому регулювання таких товарів. Має сенс забороняти набагато більш безпечний продукт, залишаючи широкий доступ до більш небезпечних традиційних сигарет", — заявив професор Школи глобального громадського здоров'я Університету Нью-Йорка Девід Абрамс.

Як пише УНІАН з посиланням на офіційний сайт генпрокурора одного зі штатів США, ВООЗ зіткнулася з серйозними проблемами ефективної реалізації політики щодо зниження захворюваності раку, хвороб серця і легенів.

Генеральний прокурор американського штату Айова Те Міллер, який свого часу допомагав Всесвітній організації охорони здоров'я з багатьох ключових судових позовів проти тютюнових компаній, заявив, що "ВООЗ забула про свою місію і свою мету".

"Покликання ВООЗ — рятувати життя і знижувати захворюваність у світі. Треба бути чесним: якщо є можливості, впроваджуючи більш розумне регулювання, знизити ризики для здоров'я від основних шкідливих звичок, зокрема паління, цими можливостями необхідно користуватися", — упевнений генпрокурор Те Міллер.

Раніше "Коментарі" розповіли, що чим раніше почав палити, тим складніше буде відмовитися. Такі результати показало дослідження.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини