А Україні такого ніхто не очікував: названо фаворита на здобуття Нобелівської премії миру

Одним з головним фаворитів на отримання Нобелівської премії миру називають генсека ООН

Перед оголошенням Нобелівської премії миру, яке відбудеться 11 жовтня, експерти виділяють кілька головних претендентів на нагороду. Серед них Агентство ООН у справах палестинських біженців (БАПОР), Міжнародний суд і Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

За даними Reuters, у рік, відзначений війнами в Газі та Україні, Нобелівський комітет, ймовірно, зверне увагу на гуманітарні організації, які допомагають цивільним, що постраждали від конфліктів.

Прикметно, що серед потенційних лауреатів букмекерські ставки також включають російського дисидента Олексія Навального та президента України Володимира Зеленського. Проте Навальний, який помер у лютому цього року, не може отримати нагороду посмертно, згідно з правилами премії. Шанси Зеленського теж оцінюють як невеликі через тривалу війну в Україні.

За інформацією агентства, з огляду на глобальні конфлікти та гуманітарні кризи, комітет може звернути увагу на діяльність БАПОР, яке відіграє важливу роль у підтримці палестинських біженців. Однак це може викликати суперечки, адже деяких співробітників агентства звинувачують у причетності до нападів на Ізраїль у 2023 році.

Інші експерти вважають, що Антоніу Гутерріш може отримати премію за його зусилля зі зміцнення міжнародного порядку та дипломатії.

Також існує ймовірність, що цього року премія може не бути вручена, що вже траплялося 19 разів в історії нагороди.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що в Україні неодноразово критикували ООН та генсека організації Антоніу Гутерріша за відверто слабку позицію із приводу війни. Сам генсек навіть визнавав, що ООН не може вплинути на РФ та змусити її зупинити невмотивовану агресію проти України. При цьому Ізраїль оголосив Гутерріша персоною нон-грата.